Vozačima diže kosa na glavi kada prelaze preko ovih puteva

Veliki broj srpskih vozača drhti kada prelazi preko Ibarske magistrale, mnogi se plaše i obilaznice oko Beograda, a kada krenu na crnogorsko primorje i dođu do kanjona Morače, mnogima pripadne muka i dođe im da se vrate nazad pre nego da pređu preko ovog puta.

Ali, kada pogledate neke od najstrašnijih trasa na svetu, zaista ćete ostati bez daha!

PRELAZ PREKO ATLANTSKOG OKEANA

Ovaj put vam omogućava jedinstveno iskustvo prelaska preko samog okeana, gde ste okruženi prirodom. Za izgradnju ovog neverovatnog putnog pravca bilo je potrebno 6 godina, a izgradnja je počela 80-ih godina. Vozeći se ovom rutom imaćete osećaj da ste na rolerkosteru dugom 35 km.


Foto: Printscreen Youtube/Factsopedia
I sve je u redu dok se voda ne uzburka ili krene da pada kiša. Tada se ovaj put pretvara u put iz pakla.

REPUBLIČKA AVENIJA NA FILIPINIMA

Iako ime ne zvuči strašno, ovaj put je jedan od najkomplikovanijih. Na prvi pogled to je uređen put dug 11 km, sa 6 traka u svakom pravcu. Ipak, ova trasa postala je nebezbedna, jednim delom zbog greške u projektovanju, drugim zbog neopreznih i neodgovornih vozača.

Saobraćajni znaci ne postoje, a svaki vozač vozi po sopstvenim pravilima. Automobili se zaustavljaju gde požele, biciklista je puno i ukoliko ne obratite pažnju lako može doći do sudara.

Na ovom putu svake godine pogine oko 7.000 ljudi.

LEDENI PUT

Nalazi se u blizini Artktičkog okeana, i sam pogled na ovu trasu je dovoljan da vam bude jasno zašto se nalazi na listi najopanijih puteva. Vozači se praktično kreću preko zaleđene vode, svakodnevno rizikujući svoje živote. Ovaj put se uglavnom koristi za transport robe i preko njih se prelazi šleperima.

TUNEL KROZ PLANINU – KINA

Ovaj put nastao je kako bi se lakše dolazilo do stanovnika udaljenog sela u Kini. Trasa prolazi kroz samu planinu, a tokom izgradnje ovog puta nekoliko radnika je poginulo. Uski prolaz je pravi izazov i ovde se preporučuje samo iskusnim vozačima.

PUT VILINE LIVADE – PAKISTAN

Ukoliko se krećete ovim putem, gledate direktno smrti u oči. Svaki kilometar ovog puta je iskustvo koje se rečima ne može dočarati. Nalazi se na 3. 300 metara nadmorske visine, i ni nakoji način nije obezbeđen. Ovde se vozi na sopstvenu odgovornost.

SICHUAN – TIBET

Ništa manje opadan nije ni ovaj put u Kini.

SEVERNI PUT – BOLIVIJA

Još jedna destinacija gde gledate smrti u oči nalazi se u Boliviji. Ovde godišnje život izgubi preko 1.200 osoba, ali se ruta svakodenvno koristi uprkos ovih zastrašujućim podacima.

Kako izgledaju ostali putevi, pogledajte u videu:

Švrćkanje.rs / Foto: Printscreen Youtube/Factsopedia

NE PROPUSTITE: