Ovi gradovi se, prema mišljenju turističkih vodiča, moraju naći na travel listi i prava je šteta ne posetiti ih barem jednom u životu.

Svaki od njih nudi prelepe predele, prirodu, bogatu istoriju i uživanje u ukusoj hrani. Napravite spisak i krenite redom.

Ovo je top 25 destinacija:

1 Sevilja, Španija

Sevilja je dragulj nekadašnje carske Španije, a posetioci su oduševljeni uskim ulicama obloženim narandžastim cvetovima, mavarskim dvorcima i gastronomskim specijalitetima.

2. Njujork, SAD

Ne čudi zašo Njujork često nazivaju „Raskrsnicom sveta“. Nigde na svetu nećete pronaći tako zadivljujuću koncentraciju umetnosti, kulture, kulinarstva i biznisa.

3. Rio de Žaneiro, Brazil

Od svetski poznatog karnevala pa do nezaboravne panorame, Rio je iskustvo za svih 5 čula. Ne može škoditi ni činjenica da se u njemu nalaze dve najpoznatije plaže na svetu!

4. London, Engleska

London je na travel listi većine ljudi, a ni ne čudi kada ovaj grad ima toliko toga da ponudi.

Ovaj grad leži na obalama Temze u jugoistočnoj Engleskoj. Zahvaljujući plimi, iako udaljen 70 km od mora, razvio se u veliku luku  opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe.

Prestonica je Ujedinjenog Kraljevstva, a ujedno i njen najveći grad.

5. Petra, Jordan

Petra je bila zaboravljena godinama i za nju su znali samo beduini.

Ono po čemu je Petra najpre neobična jeste što je u pitanju grad u stenama. Poznat je i kao Ružičastocrveni grad upravo zbog boje, koju stene daju ovim građevinama.

Više od osam stotina građevina do danas je očuvano, navodi „Vikipedia“. Posebno je zanimljivo i to što se na mnogim spomenicima, osim nabatejskih natpisa, mogu videti i natpisi na starogrčkom i latinskom jeziku, ali i mešavine tih kultura, što je mnogima fascinantno.

6. Rim, Italija

Šetnja Rimom je kao istraživanje najvećeg otvorenog muzeja na svetu. Jednostavno ni jedan drugi grad na svetu nema takvu kombinaciju umetnosti, gastronomije, kulture i tone i tone neverovatne istoije kao Večni grad.

7. Havana, Kuba

U Havani ćete, najpre naučiti šta tačno znači umetnost življenja i uživanja u svakom momentu.

Takođe, naučićete mnogo toga zanimljivog o istoriji i kulturi Kube, ali i biti u prilici da probate domaći duvan i rum ili zaplešete salsu na ulici. Gotovo na svakom ćošku Havane su istorijska mesta, zanimljivi restorani i kafići, uređeni trgovi i šarena arhitektura.

8. Kjoto, Japan

Grad koji na najbolji način dočarava duh ove zemlje, mesto kao iz bajke.

Nekada je bio glavni grad Japana, a danas je prava riznica za turiste koji žele da istraže bogatu istoriju, tradiciju, ali i prirodu ove zemlje. Osim istorije, Kyoto je i moderan grad prepun ”izakaya”, vinskih barova i muzeja umetnosti.

9. Pariz, Francuska

Grad svetlosti je mesto u kojem ćete utonuti u svet neverovatnih muzeja, očaravajućih trgova i mnogobrojnih kafea.

10. Peking, Kina

Peking je glavni grad Narodne Republike Kine. Peking je severna prestonica Kine, carski grad i savremena metropola. Zabranjeni grad i Kineski zid su samo delić Pekinga koji svake godine privlači turiste iz čitavog sveta. 

11. Bagan, Mijanmar

Da li je možda najlepši izlazak sunca na svetu u drevnom gradu Baganu? Mnogi bi se složili sa tim. Zamislite samo: izmaglica isparava na prvim sunčanim zracima i otkriva beskrajnu ravnicu načičkanu antičkim budističkim pagodama.

12. Vatikan, Italija

Vatikan je zvanično najmanja nezavisna država na svetu, i po površini i po broju stanovnika, prema statistici Ujedinjenih nacija. Nalazi se u središtu Rima i ima površinu od svega 44 hektara, a neki autori navode da je država veličine terena za golf.

Prema podacima popisa iz 2019. godine u Vatikanu živi 825 stanovnika. Međutim, samo 450 njih ima vatikansko državljanstvo, dok ostali imaju dozvolu za boravak, privremeno ili trajno, bez dobijanja državljanstva.

Vatikansko državljanstvo se ne nasleđuje, niti stiče rođenjem, nego se zaslužuje. Državljanstvo se zasniva na poslovnom aranžmanu i važi za najužu porodicu onih koji tamo rade. Kada radni odnos prestane, oni više nisu državljani Vatikana.

Oko polovine građana Vatikana ne žive u državi. Zbog svog zanimanja, uglavnom kao diplomatsko osoblje, oni žive u različitim zemljama širom sveta.
Zvanični jezici Vatikana su italijanski i latinski, a govore još i na engleskom, francuskom, nemačkom i španskom jeziku.

13. Lisabon, Portugalija

Lisabion je glavni grad Portugalije, a ujedno i najveći grad u čitavoj državi. Nalazi se na zapadnoj obali Pirinejskog poluostrva i kroz njega protiče reka Tagus. Središte je portugalske politike, privrede i kulture.

Takođe, Lisabon je i jedan od najstarijih gradova u zpadnom delu Evrope. Zapravo, Lisabon je druga najstarija prestonica u Evropi!

Osim bogate istorije, mnoštva znamenitosti, fascinantnih vidikovaca, interesantnih izleta Lisabon je poznat po gostoljubivosti, noćnom životu i bogatoj gastronomskoj ponudi.

14. Istanbul, Turska

stanbul ne samo da je samo srce Turske, već je i mesto koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tačka koja spaja dva sveta, Evropu i Aziju čini da ovaj grad bude mesto spajanja mnogih kultura i religija, što mu daje neku posebnu čar.

Njegove obale zapljuskuju dva mora, Mramorno i Crno, leži na sedam brda, spaja moderno i tradicionalno…

15. Hội An, Vijetnam

Hội An je istorijska luka u Vijetnamu čiji je Stari grad, zaštićen od strane UNESCO-a, jedinstvena mešavina japanskih, vijetnamskih i evropskih uticaja. A tek kada probate lokalnu hranu…

16. Luksor, Egipat

Smešten na obali Nila, Luksor je najfascinantniji antički grad u Egiptu. Izuzetno je blizu Karnaka, Tebe i Doline kraljeva pa je nezaobilazna stanica za sve ljubitelje istorije.

17. Beč, Austrija

Mocart, bečka šnicla i čist vazduh verovatno su mnogima prve asocijacije na ovaj grad, pa ne čudi što se upravo Beč godinama nalazi prvi na lestvici najboljih gradova za život. Zanimljivo je i da se najstariji zološki vrt na svetu nalazi se u baš Beču, a otvoren je 1752. godine.

18. Zanzibar, Tanzanija

Drevni grad Zanzbar jedna je od top afričkih destinacija i poznat je po svojim belim peščanim plažama i mešavinom afričkih, arapskih i portugalskih uticaja, i istorijskoj četvrti Kameni grad.

19. Las Vegas, SAD

Grad greha je omiljena destinacija za veliki broj turista. Ovde ćete iskusiti najbolji provod na svetu definitivno.

20. Sidnej, Australija

Sidnej je savršen spoj prirodnih oaza i urbanih građevina. Bez dileme, jedan je od lepših gradova na čitavom svetu.

21. Prag, Češka

Za Prag se kaže da se nalazi u samom srcu Evrope, jer je podjednako udaljen od svih njenih granica.

Ovaj grad može se pohvaliti nadimcima ,,zlatni grad” i ,,grad hiljadu tornjeva”. I zaista, ukoliko pogledate njegovu preko hiljadu godina staru panoramu, videćete bezbroj crkava sa njihovim zvonicima i tornjevima, koje Prag čine jednim od najvažnijih arhitektonskih blaga na svetu. Svaka šetnja Pragom je i šetnja kroz istoriju, jer se ovde prepliću odlično očuvane građevine iz perioda gotike, romanike, renesanse i secesije, i stvaraju kontrast sa starim praškim dvorcem.

22. Budimpešta, Mađarska

Prestonoica Mađarske, Budimpešta, je grad koji nudi pregršt zanimljivosti svima koji je posete

Ovaj grad je politički, industrijski i trgovački centar zemlje. Ime Budimpešta nastalo je spajanjem naziva Budim i Pešta, koji su se (zajedno sa Obudom) ujedinili 1873. godine. Poznat je po nadimku Pariz istočne Evrope zahvaljujući mešavini arhitektonskih stilova, prostranih trgova, širokih avenija, velikih parkova i velikog broja mostova. 

23. Šefšauen, Maroko

Na severozapadu Maroka, na planini Rif nalazi se veoma neobičan grad – Šefšauen. Ipak, poznatiji je pod nazivom Plavi grad, upravo zbog plave boje koja dominira ovim gradom. Naime, ovde je sve obojeno u plavo – fasade, prozori, pa čak i ulice.

Osim po boji, ovaj grad je poznat i po zanimljivoj španskoj i maorskoj arhitekturi, brojnim prodavnicama rukotvorina, ali i njihovim čuvenim, ukusnim kozjim sirom.

Ovo mesto nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Svojim izgledom očarava, pa ne čudi što sve više ljudi želi da ga poseti. Ovaj grada spoj je ndaluzijskog i marokanskog sveta.

24. Singapur, Singapur

 On je jedan od najbogatijih, najbezbednijih ali i najčistijih gradova.

Reč je o Singapuru , odnosno , zvanično Republici Singapur. Singapur je ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluostrva. Sa svojih 710 km², jedna je od nekoliko preostalih gradova-država na svetu i najmanja država u Jugoistočnoj Aziji. Zbog svog strateškog položaja zovu ga Gibraltarom Azije.

25. Barselona, Španija

Idealna je destinacija za putnike koji žele da iskuse gradski život i provedu vreme na plaži, ali i uživaju u prelepoj arhitekturi. Barselona je mesto čija arhitektura hiljadama godina oduševljava posetioce. U ovom gradu se ba scakom ćošku nalazi zanimljiva građevina ili prelepo oslikani zidovi.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Poxabay

NE PROPUSTITE: