Ako se dvoumite gde da otputujete ovih dana, imamo 5 predloga za vas

Magazin Forbs napravio je listu prirodnih čuda na Balkanu koje bi bilo dobro posetiti. Na spisku se našlo i jedno mesto iz Srbije. 

Nacionalni park Tara

Bez sumnje jedno od najlepših mesta ne samo u Srbiji već i na čitavom svetu je nacionalni park Tara. U zapadnoj Srbiji nalazi se kraljevstvo od 220 km2, sa svojom kraljicom – planinom Tarom. Ukoliko vas raznolika i bajkovita prostranstva prošarana gustim šumama, mirisnim livadama i planinskim seocima ne očaraju, Tarina hipnotišuća jezera i nezaboravni vidikovci sigurno hoće.

U idiličnoj, netaknutoj prirodi nacionalnog parka Tara najbolje možete uživati sa nekog od njenih 5 očaravajućih vidikovaca kao što su Crnješkovo, Bilješka stena, Osluša, Sjenic i najpopularnij Banjska stena sa kojeg možete videti smaragdno jezero Perićac i nezaboravni kanjon reke Drine. Ne zaboravimo i na atrakcije poput Tepih livade, jedinstvenog sela na rubu Srbije, Jagoštice i brojna etno sela.

PRIZORI KAO IZ BAJKE: 10 Najšarenijih Ulica Na Svetu (FOTO)

Nacionalni park Una – BIH

Područje Nacionalnog parka „Una“ nalazi se na krajnjem zapadnom delu Bosne i Hercegovine, na području Grada Bihaća i pripada Unsko-koranskoj visoravni. Područje nacionalnog parka obuhvata nizijske delove reka Una i Unac te orografske padine planina Plješevica, Grmeča i Osječenica. Nacionalni park Una prostire se dolinom gornjeg toka reke Une te oko kanjona reke Unac, desne pritoke Une, sve do rečice Krke na zapadu. Naselja koja se nalaze u području NP Una su: Martin Brod, Kulen Vakuf, Orašac, Račić i Lohovo.

Istorija

Područje Nacionalnog parka „Una“ naseljavaju ljudi hiljadama godina, a prvi počeci naseljavanja zabeleženi su dolaskom ilirskog plemena Japodi. Mnogi narodi su naseljavali ovo područje, počevši od Rimljana, preko Turaka do Austro-Ugara, što je kroz istoriju značajno uticalo na ovo područje. Donošenjem Zakona o Nacionalnom parku Una 2008.godine, zaštićen je prostor ukupne veličine 19.800 ha. Vizija zaštite Une na području proglašenog Nacionalnog parka stvarala se kroz višedecenijsku saradnju sa lokalnim stanovništvom, koje je oduvek bilo svesno vrednosti prostora u kojem živi, kao i pretnji po njegove prirodne odlike.

10 NAJLUĐIH SKULPTURA NA SVETU: Ovo Morate Da Vidite! NEVEROVATNO

Foto: Wikipedia


Nacionalni park Pirin – Bugarska

Nacionalni park Pirin nalzi se u jugozapadnoj Bugarskoj, a sastoji se od većeg dela planine Pirin. Uz njegove granice nalaze se još dva parka prirode Bayuvi Dupki-Dzhindzhiritsa, jedan od najstarijih u zemlji, i Yulen, a zajedno čine 403.32 km² zaštićenog područja.

Nacionalni park Pirin upisan je u mesta svetske baštine Evrope 1983. godine.

Zbog velike razlike u reljefu u parku se može naći velika raznolikost biljnog i životinjskog sveta, što ga čini jednim od najzanimljivijih područja za botaničare i zoologe. Razlikuju se tri biljna pojasa u zavisnosti od visine: šumska klima, podalpska i alpska klima. Tu se nalazi oko 1.300 vrsta viših biljaka i 300 vrsta mahovine, a od toga je 18 endemskih vrsta poput runolista, koji je i simbo Pirina.

KAD SE PRIRODA POIGRA NASTAJU OVI OČARAVAJUĆI PRIZORI: Vodimo Vas U Obilazak Crvene Močvare!

Nacionalni park Kerkini jezero – Grčka

Ovaj deo Grčke oivičen je planinama, a krase ga zeleni pašnjaci, krda bivola i nepregledne kolonije pelikana, kormorana i drugih ptica.

Jezero Kerkini se nalazi na severu Grčke i zaokruženi je eko sistem, utočište i domaćim i divljim životinjama. Ovde ljudska ruka nije previše umešala prste, pa je priroda gotovo netaknuta i pravi je mali raj na zemlji.

Nacionalni park Valbona – Albanija

Nacionalni park Valbona, površine od oko 8.000 hektara je pravi dragulj planine Prokletija, koju
još nazivaju i Albanskim Alpima.


Ovaj park obuhvata niz planinskog prostora i istoimenu reku, kao i planinsko selo. Okrug se graniči sa Kosovom i Metohijom na severoistoku i Crnom Gorom na severozapadu.

Švrćkanje.rs / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: