Uzduž i popreko, Srbija je prelepa… Međutim, za pojedina mesta mnogi nisu ni čuli, a prava je šteta. Danas ispravljamo tu nepravdu i vodimo vas u kratak obilizak prelepih lokacija.

Ukoliko planirate vikend beg iz grada ili samo izlet, a ne ide vam se van okvira naše granice, imamo nekoliko predloga. Ova mesta je šteta ne posetiti. Priorda je prelepa, nema gužve, pa je zagarantovano da ćete pronaći mir i napuniti baterije.

Vodopad Blederija

Nalazi se na planini Miroč, na nadmorskoj visini od 190 metara, a svojom lepotom oduzima dah baš svakom posetiocu koji ovde kroči. Visine je oko 7 metara, a preko bigrene prečage obrušava se u obliku vodene zavese u bigrenu kadu, koja je formirala malo jezero tirkizno zelene boje. Zahvaljujući upravo toj boji, ovo mesto je dobilo reč smaragd u svom nazivu i predstavlja pravi biser kladovskog kraja.

Ledena pećina

Sama Ledena pećina dugačka je oko 2.000 metara, sa glavnim kanalom od preko 1.500 metara i pruža se horizontalno sa Ušačkom pećinom. Ako se pitate zbog čega nosi naziv Ledena, biće vam sve jasno kada krenete njenim hodnicima. 

Lepota ove pećine je u njenim dvoranama koje su međusobno povezane kanalima. Krase je beli stubovi koji su prošarani crvenkastim ili plavičastim nijansama.

Ovde možete videti svetlucave kristalne ježeve, staklaste iglice i okamenjene korale, kao i ostale pećinske ukrase – stalaktite, stalagmite i graciozne pećinske draperije.

Selo Vlasi

Iako je malo ljudi čulo za ovo selo pored Pirota to ne znači da ono nije vredno posete. Naprotiv, Vlasi selo je lokacija na kojoj je priroda nestvarna. Tu je mir zagarantovan, a gde god da pogledate videćete raskošne predele. Baš svaki ćošak je živopisan, a ono po čemu je selo posebno poznato je raznovrsno drveće koje „opija“ mirisom. Za potpuni ugođaj tu je umirujući zvuk reke Jerme.

Reka Godina

Pravo ime ove reke je Vrelo, a nadimak Godina nosi zbog svoje dužine koja iznosi tačno 365 metara i spada u najkraće reke na svetu. Reka se prelpim vodopadom uliva u Drinu, čista je i bistra i pravo je mestro za odmor od užurbanog života.

Tvrđava Bač

Za spomenik kulture od izuzetnog značaja i utvrđenje koje je podignuto u 14. veku, malo ko je čuo. Čini se da su svi zaboravili na staru tvrđavu koja je nekada sa svih strana bila opkoljena vodom, pa joj se prilazilo pokretnim mostovima.

O njenoj dugoj i burnoj istoriji najbolje govori i podatak da je ona najstarija tvrđava u Vojvodini. Zato ukoliko želite da otkrijete nesumnjivo najznačajniju sponu sadašnjosti i prošlosti vojvođanskih ravnica, posetite Bač!

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: