Dubai svojim raskošom privlači brojne turiste. Najviši neboder, najskuplji hotel, prelepe plaže, luksuzni automobili, jahte i avioni, bajkoviti restorani, sve se to nalazi u ovom gradu, pa ne čudi što je broj posetilaca iz godine u godinu sve veći.

Ipak, ako želite da posetite ovu destinaciju, morate da znate osnovna pravila koja tamo važe. Za razliku od Abu Dabija, glavnog grada svih sedam Emirata, Dubai pravila ponašanja za turiste ne primenjuje toliko striktno kao na domaće stanovništvo. Ipak, ne bi bilo s goreg da se ipak pridržavate postojećih normi, kako ne biste došli situaciju da vas organi reda opominju zbog nedoličnog ponašanja.

Donosimo vam 5 strogo zabranjenih stvari u Dubaiju:

1. Lekove ne nosite sa sobom

U Dubaiju postoji nulta tolerancija na kupovinu i upotrebu narkotika, čak i nekih lekova u apotekama. Čak iako se nađete samo na aerodromu u Dubaiju, određene lekove ne smete imati u svom neseseru. Lekove koje nosite za svoje zdravstveno stanje morate opravdati dijagnozom.

OVDE LJUDI BUKVALNO ŽIVE NA IVICI – Vodimo Vas U Obilazak Najluđeg Grada Na Svetu (FOTO)

2. Pravila oblačenja u Dubaiju

Svi stanovnici Emirata se oblače konzervativno, i uvek će očekivati da i vi to činite; makar na javnim mestima, kao što su šoping centri, restorani i šetališta. Pravilo je da se ne nose prekratke suknje, haljine i šortsevi, providni materijali koji otkrivaju previše delova tela, kao ni bilo kakvi (uvredljivi) slogani na odeći. Psovanje u javnosti kažnjava se sa 30 dana u zatvoru.

3. Bez grljenja i držanja za ruke, molim

Grljenje i ljubljenje u Dubaiju se ne toleriše na javnim mestima, pa se trudite da nežnosti razmenjujete unutar svog smeštaja. Ukoliko ste venčani, najdalje što možete otići je držanje za ruke. Vlasti će proveriti vašu venčanicu, tako da ne rizikujte. Nevenčanim parovima ni to nije dozvoljeno.

5 PRIRODNIH ČUDA NA BALKANU – Ovo Treba Videti Bar Jednom U Životu

4. Alkohol samo uz posebnu dozvolu

Alkohol je dozvoljen u Dubaiju i, verovali ili ne – ima ga u izobilju, ali postoje i pravila o njegovoj konzumaciji. Nemuslimansko stanovništvo može piti alkohol ukoliko to čini unutar oblasti koje imaju dozvolu za prodaju alkohola. Najčešće ćete čašicu žestokog pića popiti u privatnim hotelima i noćnim klubovima.

Ukoliko se preselite u Dubai zakon će vam, kao i svom tamošnjem stanovništvu, omogućiti da aplicirate za licencu o koriščenju alkohola u svom domu. Nezakonito je kupovati alkohol i piti ga, čak i u svojoj kući, ukoliko nemate dozvolu. Javno opijanje i vožnja u alkoholisanom stanju (kao i prekoračenje  brzine), obavezno se završava pritvorom i deportacijom.

5. Religiozna pravila u Dubaiju

U jednoj muslimanskoj  zemlji kao što je Dubai zakoni se sprovode pod uticajem religije, i religioznih učenja Kurana. Iako su pravila za turiste donekle ublažena, bilo kakav vid nepoštovanja religije, ili pokazivanja animoziteta prema lokalnom, muslimanskom stanovništvu se neće tolerisati.

GRAD LALA I CRVENIH FENJERA – 5 Razloga Zbog Kojih Morate Da Posetite Amsterdam

Izvor: Putujsigurno.rs / Foto: Pexels/Unsplash

NE PROPUSTITE: