Istraživali smo da ne morate vi

Mnogima omiljna destinacija za letovanje svakako je Grčka. To i ne čudi s obzirom da ova zemlja obiluje prelepim plažama. Bilo da želite aktivan ili potpuno miran odmor, u Grčkoj sve to možete pronaći.

Definitivno je pravo vreme da počnemo da razmišljamo gde ćemo provesti godišnji odmor, a ukoliko vam je ova rajska zemlja na umu bilo bi dobro da znate i kakve vas cene tamo očekuju.

Mi smo malo istraživali i evo šta smo saznali:

Za razliku od cena u prodavnicama u Grčkoj, koje su zbog inflacije nešto veće nego prošle godine, cena smeštaja u Grčkoj je i dalje u granicama normale, to jest, kao i prethodne godine. Cene apartmana na Halkidikiju kreću se između 30 i 50 evra, u smeštaju bez pogleda na more, dok će sa pogledom na more koštati 20 do 30 evra više. Ovo se odnosi na predsezonu, kao i za turiste koje vole manje gužve u postsezoni, u septembru. Na tom istom mestu u jeku sezone (jul-avgust), po starom nepisanom pravilu, potrebno je izdvojiti znatno više, u proseku oko 120 evra, piše Bizportal.

FASCINANTNE ČINJENICE O FLAMINGOSIMA – Po ovome su veoma slični ljudima

Za ljubitelje ekskluzivnijih lokacija u Grčkoj, potreban je i dublji džep, a prema podacima sa sajta Grčka info, poput Santorinija ili Mikonosa, cene apartmana mogu ići i do 200, pa i 300 evra po noćenju.

Ostrvo Tasos, koje je godinama unazad, veoma popularno među Srbima, u svojoj ponudi ima apartmane koji se nalaze na nekoliko minuta od mora, za oko 50 evra po noćenju. Zanimljivo je da u udarnom delu sezone cena za iste apartmane, koji su smešteni u blizini tamošnje popularne plaže Paradajz bič, skuplje za 12 evra u julu, odnosno 18 evra u avgustu, što je podnošljivo.

Pored Egejskog mora, mnogi turisti iz naše zemlje više preferiraju Jonsko more, i popularno ostrvo Lefkadu. Na njihovu sreću, i tamo je moguće naći pristojan smeštaj već od 40 evra.

Ljubitelji kampovanja, kao najeftinijoj varijanti, mogu da nađu mesto u uređenim kampovima za 5 do 15 evra po noćenju.

ISLAND U SRED SRBIJE? Ovo nestvarno mesto morate posetiti barem jednom u životu

A što se hrane tiče, evo kakva je situacija:

Na Fejsbuku, na stranici „Live from Greece“ objavljen je račun iz jedne taverne.

Ukupan iznos je 48 evra, a na meniju su se našle lignje, dagnje, hobotnica, salata od rukole, hleb, uzo (2x200ml) i dve vode.

  • Rukola salata – 5 evra
  • Lignje – 8 evra
  • Dagnje kuvane – 8 evra
  • Oktopod – 10 evra
  • Voda x 2 – 1 evro
  • Hleb – 1 evroUzo 200 ml – 8 evra

„Sveže cene, da znamo šta nas čeka“, napisala je jedna od administratorki grupe. Pored toga, otkrivene su i cene namirnica iz supermarketa.

Nije precizirano o kojoj je lokaciji reč, međutim, oglasila se jedna članica grupe, pa je otkrila kakva je trenutno situacija na Kritu.

„Mi smo trenutno na Kritu, večera za 3 osobe nas košta između 50–56 evra zavisi od restorana. Ovo je cena otprilike za jedno predjelo (da nešto promuljamo dok stigne glavno jelo, jer ako uzmemo više, onda nismo više gladni), tri glavna jela, jedno vino i četiri bezalkoholna pića. Porcije su bile uvek toliko velike da ih retko kad do kraja pojedemo. Za desert nije bilo mesta, mada stigne uvek od restorana nešto (voće ili neki kolači). To probrljavimo“, istakla je.

#PREPORUKA IZ PRVE RUKE – 5 mesta koje je najbolje posetiti u maju

Izvor:Bitlife/B92 / Foto:Unspalsh

NE PROPUSTITE: