Svaki kutak Belgije je priča za sebe i vredi je obići uzduž i popreko. Danas vas vodimo u grad koji nije tako često na travel listi mnogih turista, a prava je šteta.

Tokom 16. veka Antverpen je važio za jedan od najbogatijih, ako ne i najbogatiji evropski grad. U to vreme su nikle mnoge građevine, koje ga i danas krase, navodi „Sanmagazine“. Njih karakteriše gotski stil arhitekture i vitkost, budući da je većina njih visoka, a uska.

Antverpen je doživeo najveći ekonomski procvat u 16. veku zahvaljujući proizvodnji i trgovini šećerom. Uporedo sa ekspanzijom ove industrije, u gradu se razvijala i veoma efikasna berza koja je privlačila bogate bankare iz cele Evrope. Smatra se da je Antverpen u to doba bio centar međunarodne ekonomije i najbogatiji grad starog kontinenta.

Takođe, u 16. veku, Antverpen je postao svetski poznat i po proizvodnji dijamanata, nakon što je jedan flamanski juvelir izumeo novu alatku za poliranje dijamanata.

Antverpen je izgubio svoju poziciju na svetskoj ekonomskoj mapi kada je u drugoj polovini 16. veka počeo Osamdesetogodišnji rat (Holandska revolucija) — a njegovo mesto je zauzeo Amsterdam.

Grad je poznat i po kući u kojoj je živeo čuveni slikar Rubens, ali i po najvećoj gotičkoj svetinji u zemlji, koja je posvećena Bogorodici.

Zanimljiva je i legedna o nastanku imena grada:

Ako posetite ovaj grad i ugledate kolačiće neobičnih oblika, nemojte biti iznenađeni. Šake iz Antverpena, kako se ovaj kolačić naziva, zapravo je spomen na lokalnu legendu o nastanku naziva grada, navodi „Wikipedia“.

Div po imenu Antigon je glavni junak priče. Legenda veli da je on živeo u blizini reke i da je bio vrlo surov, te da je od onih koji su želeli da plove rekom Šeldom tražio da mu plate. Neki bi platili i bilo im je dopušteno da se otisnu, dok je bilo i onih koji nisu želeli da plate harač divu. Njih je surovo kažnjavao…

Svako ko bi se oglušio o divov zahtev ostajao je bez šake. Zatim bi Antigon odsečenu šaku bacao u reku.

Nije poznato koliko je trajalo dok se nije pojavio Silvijus Brabo. Ovaj narodni heroj je uspeo da divu učini isto ono što je on činio onima koji ne bi platili za prelazak reke. Budući da se na holandskom baciti šaku u reku kaže „hand werpen“, smatra se da je upravo to poslužilo za nastanak naziva grada Antwerpena.

Šta sve možete videti u Antverpenu?

Prvo što ćete ugledati kada dođete u grad jest prekrasni železnički terminal, jedan od najljepših u celoj Evropi, a izgrađen je još davne 1905. godine.

Grad vrvi od aktivnosti i zanimljivosti – od užurbanog Velikog trga (Grote markt) do 100 miliona evra vrednog preuređenog Kraljevskog muzeja umetnosti Antwerpen (KMSKA).

Na glavnom trgu se nalazi i fontana poznata po statui junaka Silvijusa Braba, kao i Gradska kuća, izgrađena tokom 15. veka.

Kao što smo već rekli, ovde je živeo čuveni slikar Rubens, a zbirku njegovih radova možete videti u neoklasičnoj zgradi iz 19. veka, koja je i jedna od najvećih evropskih kulturnih institucija.

Osim Rubenovih, tu su i dela Van Dika, ali i Hansa Memlinga.

U središtu grada i nekoliko crkava prikazuje Rubensova dela . Jedna od njih, katedrala Naše Gospe, tu ćete vodeti Rubensovo „Podizanje krsta“ i „Uznesenje Device Marije“

Grad je poznat i po draguljima, a u takozvanoj gradskoj Dijamantnoj četvrti izlozi i trezori su puni dragog kamenja koji su pod strogom kontrolom obezbeđenja. Tačnije, 380 radionica se nalazi ovde.

U gradu postoji i Muzej dijamanata, koji posetiocima nudi priliku da se bolje upoznaju sa istorijom te industrije.

Dobra hrana je još jedan od simbola grada, pa je preporuka da se poseti neki od restorana koji služi tradicionalne speciajlitete.

Na jugu grada se nalazi palata pravde britanskog dizajnera Richarda Rogersa koja izgledom oduzima dah.

U svakom slučaju, u Antverpenu vam teško može biti dosadno, i zaista vredi posetiti ovaj grad.

Izvor:Punkufer.hr/Ona.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: