Idealan grad za potpuni odmor. Mirno je, prelepo, a nema ni puno turista. Ma, milina ukoliko volite da se potpuno opustite i napunite baterije

Tik pored Amalfija, u takozvanoj dolini Zmaja, nalazi se pravi dragulj, najmanje i najšarmantnije selo u Italiji.

Obala Amalfi je puna iznenađenja, a jedna od njenih najbolje čuvanih tajni je definitivno seoce Atrani.


Nalazi se na samo nekoliko minuta od Amalfija, smeštena između mora i visokih litica. Atrani je najmanje selo u Italiji, a ujedno i opština sa najvećom gustinom naseljenosti u pokrajini Salerno. Sa samo 0,12 km² i 800 stanovnika, ovo malo ribarsko selo je zadržalo svoju tipično srednjovekovnu dušu, a posetioce zadivljuje svojom jednostavnošću.

Njegova srednjovekovna struktura sa lukovima, dvorištima, uličicama, tipičnim stepenicama i kućama izgrađenim u steni, čini da se svako ko poseti ovo mesto oseća kao da se vratio vekovima unazad.

Na sve to dodajte i predivne prizore mora pomešane sa mirisom citrusa koji rastu na obali…

Omiljena od strane lokalnog stanovništva, ovde se nalazi mala plaža okružena stenama sa pogledom na kristalno more.

Međutim, ovde ima još mnogo toga da se vidi osim slikovite plaže. Tu su i crkve u kojima se nalaze vredna umetnička dela. Kada krenete sa plaže stići ćete direktno do mesta okupljanja sela, trga. Sa svojom kamenom fontanom, barovima i restoranima izgleda kao razglednica iz prošlosti.

Tu turisti obaveno naprave pauzu i probaju lokalne specijalitete.
Zbog svega toga, selo Atrani se upisalo na listu svetske baštine Uneska, ali i u srca svih onih koji su ga i samo jednom posetili.

Do sela Atrani se najbrže stiže tajekton, a vožnja traje čitavih 10 minuta od Amalfija.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: