Najneobičniji i najposebniji, možemo slobodno reći, deo sveta je bez dileme Australija. Ono što tamo može da se vidi gotovo nigde na svetu ne može.

Australija je i država i kontinent. Za nju se kaže da je „dole ispod“ jer se nalazi ispod ekvadora na južnoj zemljinoj hemisferi. Pored kopna obuhvata i ostrvo Tasmaniju i brojna druga manja ostrva u Južnom, Indijskom i Tihom okeanu. Njen zvaničan naziv je Komonvelt Australija.

Australija je najveća država Okeanije i šesta po površini u svetu. Njen glavni grad je Kanbera, iako je prema broju stanovnika tek osmi, sa 11 puta manjom populacijom od najvećeg australijskog grada Sidneja.

Činjenice o Australiji će vas fascinirati. Ovo su neke od najzanimljivijih:

Najveći privatni posed u Australiji je veći od Belgije.

Australija je bila druga zemlja na svetu koja je ženama dala pravo glasa.

Jedan od najlepših gradova Australije Melburn, nekada se zvao Batmania.

U Australiji se nalazi čuveno roze jezero za koje naučnici ni danas nisu najsigurniji zašto je ove boje.

Novčanice u Australiji su plastificirane i ne mogu se pocepati. 

Australija ima više od 10.000 plaža. Ako biste svaki dan obilazili po jednu, trebalo bi vam punih 27 godina da ih sve obiđete.

Ima i 511 nacionalnih parkova.

U ovoj zemlji živi 10 puta više kamila nego koala. 

U Australiji se nalazi knjižara u kojoj se prodaju knjige zamotane u papir sa natpisom da ih ne treba suditi po koricama.

Postoji biljka nastanjena ovde, koja će vam izazvati instant povraćanja, samo ako je dodirnete. Veruje se da je toliko jaka da može ubiti konja.

Glasanje je obavezno u Australiji. Ukoliko se ne odazovete glasanju, čeka vas kazna.

Sa prosekom od 330 metara, Australija je najniži kontinent na svetu.

Australija je jedini kontinent bez aktivnog vulkana.

Kengur i emu su izabrani kao simboli na australijskom grbu, jer se ne mogu kretati unazad, što simbolizuje narod koji se kreće napred.

Melburn se smatra za svetsku prestonicu sporta jer raspolaže sa najvećim brojem sportskih centara na svetu.

U Australija žive šest od prvih deset najsmrtonosnijih zmija na svetu. Najotrovnija kopnena zmija na svetu, pustinjski taipan, živi u Australiji. Otrov od jednog ugriza dovoljan je da ubije oko 100 ljudi.

U Australiji živi mnoštvo životinja koje su na drugim kontinentima davno izumrle. Takvi su, na primer, sisarski torbari, kojih ima oko 230 vrsta (kenguri, torbar-medved, torbar-jazavac, torbar-vuk, koala i drugi) zatim kljunari, sisari koji se legu iz jaja.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: