Sigurni smo da ovako izgleda raj

Ne znamo za vas, ali ukoliko bi nas sad pitali gde želimo da otputujemo, bez dileme bismo rekli Bali. Bajkoviti Bali je glavna turistička destinacija Indonezije, sa konstantnim porastom turizma od 1980-ih. Mesto nestvarne prirode i pravi raj za hedoniste.

Smešten istočno od Jave i zapadno od Lomboka, Bali je najzapadnije tropsko ostrvo Malih Sundskih ostrva. Provincija Bali obuhvata i nekoliko susednih ostrva. Glavni grad Balija je Denpasar – najnaseljeniji grad Malih Sundskih ostrva i drugi po veličini i istočnoj Indoneziji. 

Iako pripada većinski muslimanskoj državi Indoneziji, ostrvo Bali ima jaku hinduističku tradiciju.

Od 4,2 miliona stanovnika, više od 85 odsto njih pripada lokalnoj varijanti hinduizma. Upravo zbog toga na ostrvu postoji toliko hindu-hramova, njih čak 10.000 je posvećeno različitim božanstvima zemlje i mora. Tako je Bali zaradio i svoj nadimak – “Ostrvo bogova”!

Danas vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom rajskom mestu koje možda niste znali:

 • Najskuplja kafa na svetu dolazi sa Balija. Zove se Kopi Luvak i nije tipično zrno kafe…

Može koštati od 200 do čak 1200 dolara po kilogramu. Ovaj napitak jaku aromu i oštar ukus duguje načinu na koji se proizvodi. Naime, kafa u jednom delu proizvodnje prolazi kroz digestivni trakt cibetke, životinje dosta slične mungosu, koja živi u šumama Indonezije.

 • Zemlja dva godišnja doba


Bali ima samo dve sezone, potpuno različite: suvu (od aprila do oktobra) i vlažnu sezonu (od oktobra do aprila).

 • Poligamija je dozvoljena

Zakoni Balija dozvoljavaju poligamiju, s tim da je maksimalni broj žena ograničen na četiri. Zanimljivo je da se muškarac može ponovo oženiti tek nakon što dobije pismenu dozvolu prve od svoje žene.

 • Pirinač – hrana bogova

Pirinač je najčešća hrana na ostrvu. Stanovnici ga smatraju hranom bogova, pa jela od nje možete sresti na svakoj proslavi.

 • Balinežani imaju samo 4 imena

Fascinanatna je činjenica da u opticaju na ovom ostrvu postoji samo 4 imena: Vajan, Made, Njoman i Ketut.

Imena se daju po redosledu rođenja deteta, tako da se prva beba zove Vajan, druga beba je Made, treća beba je Njoman, a četvrta Ketut. Ako postoji peta beba, ponovo se zovu Vajan i ciklus se nastavlja. Takođe, ovo su imena i za dečake i za devojčice.

 • Potpuno zavise od turizma

80% ekonomije Balija bazira se na turizumu. U poslednjih desetak godina naglo je porasla želja turista da posete ovo ostrvo što je omogućili mnogim stanovnicima ovog ostrva da lepo žive i zarađuju više novca nego ranije.

 • Za razlikuj od naše kulture, na Baliju je nepristojno pojesti sve iz tanjira

Kad kod nas ne biste pojeli sve iz tanjira, kuvar ili kuvarica bi smatrali da jelo nije dovoljno dobro. Međutim, na Baliju važu suprotno pravilo.
Ako ste pozvani u dom balijske osobe, trebalo bi da ostavite nešto hrane na tanjiru.

 • Vulkani mogu postati aktivni

Planina Agung i planina Batur su dva visoka vulkana na Baliju, i oba su još uvek prilično aktivna. Vulkan na ovoj planini, kao što je poznato, poslednji put je eruptirao u novembru 2018.

Planina Agung se smatra najsvetijim mestom na ostrvu. Balinežani veruju da je planina Agung replika planine Meru, centralne ose univerzuma. Sa 3.142 metra, to je najviša tačka na ostrvu.

 • Niepi – Dan “tišine”

Niepi je hinduistička proslava Nove godine, a na ovaj dan se celo ostrvo potpuno zatvara.

Ovo uključuje prodavnice, preduzeća, pa čak i aerodrom – nema posla, nema putovanja, a buka je dozvoljena. Plaže, ulice, prodavnice i barovi su zatvoreni, čak i za turiste. Ovaj „Dan tišine“ smatra se šansom za samorefleksiju.

 • Odlazak na masažu se podrazumeva

Bali je poznat kao mesto sa najviše mesta za relaksaciju, a čuveni su po masažama. Gotovo svaki turista koji poseti ovo ostrvo obavezno ode i na masažu.

 • Crne plaže

Bali je poznat po svojim zapanjujućim belim peščanim plažama. A zahvaljujući aktivnim vulkanima na Baliju, postoje i plaže sa čistim crnim peskom.

 • Majmuni kradljivci

Stanovnici Balija često doživljavaju dugorepe makakije kao štetočine koji kradu njihove vredne useve, ali u Svetoj šumi majmuna, poznatoj i kao Šuma majmuna Ubud (Mandala Wisata Wenara Wana), oni su časni i zbrinuti, jer lokalni stanovnici veruju da su oni deo duhovnog života hramova, odnosno manifestacija hindu bogova. Osim useva, ovi majmuni vole i da kradu torbe turistima.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: