Ukoliko razmišljate kojim cvećem da ukrasite terasu ili dvorište, predlažemo devojačko srce

Devojačko srce je višegodišnja biljka. Ovaj cvet je odličan izbor iz više razloga. Ne zahteva preteranu negu, cveta do kasne jeseni, a ni ekstremne temperature mu ne mogu ništa.

Sa ovim cvećem imaćete raskošno uređen eksterijer veći deo godine. Cvetovi u obliku srca su ono što ovaj cvet izdvaja od ostalih. Može biti u crvenoj, ljubičastoj, roze i beloj boji.

Cvretovi se pojavljuju u aprilu pa čak i ako se u tom periodu jave i mrazevi. Kada sve iscveta, a to bude na kraju jeseni, listovi se polako suše, a nadzemni deo biljke se izgubi preko zime i pojavi se ponovo na proleće.

Cvet devojačko srce

Cvet koji odolova svim vremenskim prilikama

Ova biljka voli puno sunca, ali dobro uspeva i u polusenci. Sadite je u zemlju koja dobro prima vodu i redovno je zalivajte, ali pazite i da ne bude u vlažnom zemljištu jer zna da propadne. Bolje je da sačekate da se zemlja prosuši između dva zalivanja.

devojačko srce balkonsko cveće

Razmnožavanje i sadnja

Ova biljka se razmnožava preko korena, koji je najbolje da delite s početka proleća ili u jesen, dok biljka miruje. Koren podnosi izuzetno niske temperature, pa čak i mraz, tako da budete mirni, jer će biti siguran u zemlji do proleća.

devojačko srce cvet

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: