Kada je bašta u pitanju, nikad kraja radovima… Ali isplati se jer na kraju dana možete da uživate u raskošnom vrtu ili ukusnim plodovima

Stručnjaci kažu da rad u prirodi opušta i budi kreativnost, pa ako već niste, sad je pravo vreme da se bacite na posao i ulepšate dvorište cvećem ili “oživite” baštu.

Baštovani kažu da nije kasno da zasadite baštu čak ni u junu. Sad je dobro vreme da zasadite svo jednogodišnje cveće koje obično precveta do kraja leta. Na taj način ćete imati prelepu baštu u cvetu i početkom septembra.

Jun, ali i jul su takođe dobri i za seme jednogodišnjih i dvogodišnjih biljaka koje treba da cvetaju sledećeg proleća. Možete posejati seme u zaštićenu saksiju, a zatim presaditi sadnice u jesen da prezime, i onda će procvetati, obezbeđujući vam predivan prolećni pozdrav u bašti sledeće godine…

NAPRAVITE SAMI PLETENE DRŽAČE ZA SAKSIJE -Fenomenalna dekoracija gotova za 3 minuta (VIDEO)

Ako sad zasadite ove biljke, možete vrlo brzo da uživate u njihovim raskošnim cvtovima:

Suncokret

Ne brinite ako nemate veliko zemljište, nisu svi suncokreti ogromni. Možete da sazaditre patuljasti suncokret koji raste između 15 i 40 cm. Suncokret cvate od početka maja pa do sredine jeseni.

Na kraju će sjeme dragoljuba izrasti u grmlje crvene, narandžaste i žute boje. Dragoljubi dobro podnose sušne periode, pa nema potrebe za prekomernim zalivanjem. Seme treba posejati centimetar ispod površine zemlje. Dragoljubi najbolje napreduju na mestu na kojem ima puno sunca i gde je tlo dobro drenirano.

JAGODE IZ SAKSIJE – Ispratite ove jednostavne korake i imaćete najsočnije voće na svojoj terasi!

Takođe, možete posaditi još i neven, dalije i petunije.

Evo šta se još može raditi u vrtu:

Ruže započinju svoju cvetnu sezonu. Ovo je ujedno i period bujnog rasta lisnodekorativnog žbunja, živih ograda i drveća, jer su vremenski uslovi idealni za rast biljaka.


Orezivanje žive ograde od Turkmenistanskog bresta već možete obaviti drugi put krajem meseca, ako ste je posadili ovog proleća. Trebalo bi da ostavite dvadesetak centimetara dugačke izdanke iznad poslednjeg grananja. Na tom mestu će se ponovo formirati bočni izdanci i time ćete doprineti većoj gustini žive ograde.

Ako je sadnja žive ograde obavljena prethodne jeseni ili još ranije, onda je dovoljno samo da skratite grane koje izlaze iz okvira željenje forme, ili je možda potrebno radikalnije orezivanje, ako je živa ograda suviše prerasla željene dimenzije.

FENOMENALNA CAKA KOJU VALJA ISPROBATI – Evo kako da hortenzijama promenite boju

A šta se radi u bašti:

Možete saditi zelje, zeleni luk, bosiljak ili celer.

Sad je vreme i za sadnju semenskih kultura kao što su repa i rotkvice. Vreme je da se posadi grašak različitih sorti, a iskusni baštovani savetuju i sadnju šargarepe u junu.

Švrćkanje.rs/Stil / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: