Crkva ima oblik petobrodne bazilike, a pod glavnim oltarom je sahranjen apostol Pavle…

Još od 15. veka nosi titulu najveće crkve na svetu. Bazilika Svetog Petra nikla je na teritoriji Vatikana
koja se prostire na površini od svega 0,44 km. Na mestu gde se nalazi današnja baziliki nalazila se druga ranije, poznata kao Konstantinova, ali je u jendom momentu, š za vreme vladavine pape NIkole 5., krenlo da se razmišlja o njenoj rekonsturkciji nakon što je stara bazilika od starosti, raznih požara
koje su je zadesile, ali i pretrpljenih pljački počela da propada.


Kamen temeljac za izgradnju ovog velelepnog doma hrišćanstva postavljen je tek 1506. godine, za vreme vladavine pape Julija 2., koji je, napomenimo i to, zadužen i za izgled Sikstinske kapele, a završetak radova dogodio se 1626. godine.

Ipak, tu radovima nije kraj, s obzirom da je trg ispred bazilike građen još narednih 40 godina.

Kao što joj i samo ime govori, bazilika je posvećena Svetom Petru, prvom među apostolima i prvom papi i poglavaru Crkve.

Crkva ima oblik petobrodne bazilike, a pod glavnim oltarom je sahranjen apostol Pavle.

Izgradnji crkve svoj doprinos su dali i brojni svetski umetnici i graditelji, kao što su RafaeloMikelanđeloBramante, kao i Ruđer Bošković.

Koliko je ova građevina impozantna govori i činjenica da može da primi oko 20.000 vernika, a danevno je
poseti oko 30.000 turista. U baziliku postoji 5 glavnih ulaza, ali je za posetioce otvoren samo jedan. Čim prođete kroz njega, sa leve strane možete videti Mikelanđelovu statuu La Pieta (milosrđe) koja zapravo,
predstavlja Bogorodicu i mrtvog Isusa skinutog sa krsta u njenim rukama.

U ovoj velelepnoj građevini nalaze se i velelpni umetnički radovi. Onaj koji privlači posebnu pažnju je papski oltar Baldacchino di San Pietro koji je visok 30 metara, a do same kupole se može stići lifton gde se nalazi prelep vidikovac. Iako je u izgradnji učestvovalo više umetnika ona se pripisuje Mikelanđelu.

Posete su strogo kontrolisane i pod budnim su okom obezbeđenja.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: