Ovo mesto zovu još i Srpski Karibi zbog nestvarno plave i biste vode

Fruška Gora krije čak 16 jezera i 40 vodopada a prelepe šume su pravi biser prirode. Jezera su mahom veštačka, nevelike površine, ali izuzetne lepote. Danas govorimo o Bešenovačkom ili, kako ga još zovu, jezero Beli kamen.

Ovo jezero azurno plave boje, oivičeno belim stenama očarava lepotom. U nekim momentima posetioci imaju osećaj da se nalaze negde na Mediteranu, a ne u Srbiji. Plaže jezera nisu uređene, a neki delovi podsećaju na pustinju.

Osim što je voda prelepa, veruje se i da blagotvorno utiče na organizam.

Neki veruju da je jezero lekovito zbog svog mineralnog sastava, dok isto važi i za blato oko samog jezera, pa se tako nemojte začuditi ako vidite kako ga posetioci nanose na svoje telo.

S VREMENA NA VREME IZ OVOG STABLA POTEČE IZVOR VODE – Ova pojava već 20 godina zbunjuje meštane sela u Grnoj Gori

Bešenovačko jezero nalazi se u blizini mesta Bešenovački Prnjavor na teritoriji opštine Sremska Mitrovica.

Nastalo je na površinskom kopu Beli kamen. Tu se eksploatisao krečnjak za potrebe fabrike cementa u Beočinu, a nakon što je iscrpljen kop postao je napušten, a jezero je 80-tih godina krenulo da se puni vodom. Danas dostiže dubinu od oko 50 metara, ali se ona neprestano povećava.

Tokom leta dosta posetilaca iz svih krajeva Srbije ali i šire dolazi na ovo mesto, pa je u najtoplijem periodi godine Bešanovačko jezero prilično “živo”. Ipak, jezero je idealno samo za uživanje u pogledu i sunčanje.

Naime, kupanje nije dozvoljeno zbog nepredvidivosti jezera i njegove dubine. Uprkos upozorenjima, ima i onih koji ipak odluče da zaplivaju.

OVE DRŽAVE NEMAJU NI JEDNU JEDINU REKU – Verovali ili ne

Da li ste već posetili ovo jezero? Ukoliko jeste, pišite nam utiske.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: