Prema nedavnom istraživanju ovde živi više od 2.000 milionera. Veoma mala, ali vrlo prosperitetna zemlja je pravi raj za milionere ali i poznate ličnosti.

U svetu milijardera važi pravilo – ako nemaš nekretninu u Monaku, možda i nisi dostojan života na visokoj nozi. Verovatno su vam prve asocijacije na kneževinu Monako raskoš, glamur i luksuz… I ne postoje bolje reči koje bi opisale život u ovoj državi. Ipak tu je i bogata istorija koja krasi ovu grad-državu.

Dakle, osim što u njoj često borave enormno bogati ljudi, evo šta još morate znati o Monaku:

 • Kneževina Monako (1.95 km2 i 37000 stanovnika) je druga najmanja država na svetu, odmah posle Vatikana.
 • Smeštena je između Sredozemnog mora na jugu i Francuske na severu. Država je dobila ime po obližnjoj grčkoj koloniji Monoikos, koju su u 6. veku p.n.e. osnovali Feničani. Monako se sastoji iz četiri istorijska djela: Fontvil, novi deo države, Monako, stari grad, La Kondamin, zahvata deo luke i Monte Karlo, gde se i nalaze kazina i luksuzni hoteli. Iako je Monako poznat po kazinima, stanovnicima ipak nije dozvoljeno da se kockaju.

5 STROGO ZABRANJENIH STVARI U DUBAIJU – Ako se zaputite na ovu destinaciju, na OVAKVO ponašanje odmah zaboravite

 • Monako je pod ustavnom monarhijom od 1911. godine, sa suverenim princom Monaka kao šefom države. Trenutno Monakom vlada kuća Grimaldi, sa princom Albertom II, sinom princa Renije III i Grejs Keli, na čelu.

Albert dugo vremena nije bio zvanično oženjen, iako je imao decu. Međutim, oženio se Šarlin Vitstok, bivšom južnoafričkom plivačicom, 2011. 3 godine kasnije, par je dobio blizance — devojčicu i dečaka, koji su postali prestolonaslednici.

 • Iako je ranije bilo reči da će Monako prestati da bude nezavisna država ukoliko vladajuća dinastina ne bude imala naslednike, godine 2002. novi ugovor između Francuske i Monaka precizirao je da se ovo pravilo poništava. Međutim, vojna odbrana Monaka je i dalje odgovornost Francuske.
 • Klima je gotovo idealna, s obzirom da su zime blage, a leta topla, ali bez ekstremnih vrućina.

GRAD LALA I CRVENIH FENJERA – 5 razloga zbog kojih morate da posetite Amsterdam

 • Stopa nezaposlenosti ne prelazi 3 odsto. Dok je beskućnike nemoguće videti.
 • Monako se sa svih strana graniči sa samo jednom zemljom — sa Francuskom.
 • Gustina naseljenosti u Monaku je najveća na svetu, ovde živi oko 30 hiljada ljudi, odnosno oko 15 hiljada po kvadratnom kilometru. Štaviše, više od 80 posto stanovništva su stranci – upravo oni enormno bogati.
 • U Monaku ne postoji aerodrom. Najbliži se nalazi u Nici, 30 minuta udaljen.

KOKA KOLA JE PROVIDNA, SLADOLED OD ZLATA, A U BOLNICAMA JE HRANA BOLJA NEGO U POJEDINIM HOTELIMA – Da li možete da naslutite o kojoj zemlji govorimo?

 • Kirija za jednosoban stan u ovoj državi je u proseku skuplja 220 odsto nego u Parizu i 100 odsto nego u Londonu.
 • Najpoznatija trka na svetu, Grand Priks održava se upravo u Monaku.
 • Zvanična biljka države je karanfil.

OVO SU NAJJEFTINIJE ZEMLJE ZA ŽIVOT: Sa minimalcem tamo se živi bogovski

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: