Kako biste se rešili dosadnih insekata dovoljno je da unesete ove biljke u kuću

Od davnina je poznato da određene biljke “uništavaju” komarce, mušice i ostale “sitne napasti”. Osim što su korisne u tu svrhu, pojedine mogu biti i začini za hranu, tako da ćete imati dvostruki efekat ukoliko ih zasadite.

Evo o kojim je biljkama reč:

Bosiljak

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muve. Izuzetno lako uspeva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahteva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cveta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda

Lavanda se može upotrebiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tera i moljce.

Lavanda

Matičnjak

Matičnjak rasteruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na severnoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane delove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomerati na željeno mesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

Nana

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.

nana

Nana u malim saksijama i strateško smeštanje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvek će ih isterati iz vašeg doma. Takođe, posle usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osveživačem vazduha s mirisom nane.

Izvor:Luftika/Stil / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: