Posolio je meso na vrlo specifičan način i preko noći postao internet senzacija. 5 minuta slave je znao kako da iskoristi, pa danas živi na visokoj nozi, a svi ga znaju pod imenom Salt Bea. Ovo je priča o njemu…

Nula dinara u džepu i veliki snovi

Nusret je rođen 1983. godine u Turskoj. Njegov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila da opstane zbog finansija. Tako je on napustio školu u 6. razredu i počeo da radi kao šegrt u kasapnici ne bi li pomogao porodici i nešto uštedeo. To se desilo kad aje napunio 26 godina pa je sa svim što je imao otišao u Buenos Ajres gde je meso gotovo religija i tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuvara na svetu. Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.

Brzo je upoznao Ferita Sahenka, turskog biznismena i navodno jednog od najbogatijih ljudi u Turskoj. On je jednog dana je ušao u Nusr-Et i bio je toliko impresioniran da je uložio u čoveka koji ume „magično“ da posipa so po hrani. Njegova finansijska podrška omogućila je Nusretu da se osamostali i proširi posao, pa danas ima 13 restorana širom sveta i više od 600 zaposlenih.

Do 2017. Nusret je bio samo još jedan turski mesar koji se pretvorio u kuvara, čoveka koji je na Bliskom istoku bio poznat po svojim vrhunskim restoranima sa roštiljom, ali onda se umešao internet i napravio svoju magiju. Tada je nastao čuveni mim na kom se vidi kako Nusret začinjavao meso na svoj „senzualan“ način, držeći ruku poput labudovog vrata i sada ima 49 miliona pratilaca na Instagramu i vredi milione.

Kralj mesa

Danas on ima 39 godina. Često nosi elegantnu leptir-mašnu zajedno sa svojim uobičajenim sunčanim naočarima sa zlatnim okvirom i kosom vezanom u mušku punđu. Mali i mišićav, izgleda kao neki cirkuski akrobata, a on sam kaže da misli da podseća na Džonija Depa. Ljudi ga uveliko prepoznaju na ulici, zovu ga „kraljem mesa“ ili „najseksepilnijim kasapinom na svetu“.

On kaže da je tajna njegovog uspeha u tome da radi 20 sati dnevno.

Biftek košta 20 evra, ali ako vam ga posoli i posluži Nusret Gokče, najpoznatiji ugostitelj iz Turske, onda je cena i do 800 evra. Osim toga, u njegovim restoranima možete pojesti i biftek prekriven zlatnim listićima.

Česta meta kritičara

Iako ga mnogi obožavaju, ima i onih koji ga kritikuju. Nusret je samo jednom objavom uspeo da izazove burne reakcije jednog dela korisnika društvene mreže Instagram. On je objavio video u kojem je priznao da se nakon dve godine video sa svojom majkom.

Video sam majku nakon dve godine“, stoji u opisu videa u kojem se Salt Bae grli sa svojom mamom. Dobio je više od šest miliona lajkova, ali nisu svi bili oduševljeni emotivnim videom.

„Normalno bi bilo da joj kupiš dvorce, a ona i dalje živi tako skromno“, „Pa majku bi valjda trebao da viđaš češće“, „Zašto ona živi u takvim uslovima dok ima sina koji je milioner? Neverovatno“, „Proputovao je svet i sada se hvali da je nakon svega uspeo da vidi i majku“, „Treba da te je sramota“, samo su neki od komentara koje je dobio ispod videa.

Mnogi mu zameraju i to što, uprkos velikom bogatstvu malo plaća zaposlene u svojim restoranima. Daily mail je nedavno preneo da slavni kuvar traži novog radnika za svoj poznati londonski steakhouse Nusr-Et i nudi platu od svega 16 dolara po satu, plus napojnice, a ta je plata jednaka prilogu pire krompira ili slatkog kukuruza u tom restoranu.

Izvor: Noizz / Foto: Printscreen Instagram/nusr_et

NE PROPUSTITE: