Čuveni recept za krempitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je poslastičar Ištvan Lukačević. 

Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 500 g lisnatog testa
  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 11 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera
  • Za drugi fil:
  • 500 ml slatke pavlake 
  • 2 kašike šećera u prahu 

Priprema:

  1. Pripremite kore 

Odmrznite lisnato testo, pa malo razvucite oklagijom. Na par mesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite lisnato testo na 2 jednaka dela. 

2. Napravite fil 

Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosejano brašno i gustin. Promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mleko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Belanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreo fil i lagano mešajte. 

3. Umutite slatku pavlaku 

Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane. 

4. Napravite krempitu 

U tepsiju stavite lisnato testo, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato testo i pospite šećerom u prahu. 

Izvor:Stvarukusa.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: