Čuveni recept za krempitu nastao je na Bledu 1953. godine, a osmislio ga je poslastičar Ištvan Lukačević.
Za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 1 l mleka
- 6 jaja
- 11 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 2 kašike gustina
- 2 vanilin šećera
- Za drugi fil:
- 500 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera u prahu
Priprema:
- Pripremite kore
Odmrznite lisnato testo, pa malo razvucite oklagijom. Na par mesta izbockajte viljuškom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite da se ohladi. Presecite lisnato testo na 2 jednaka dela.
2. Napravite fil
Odvojite žumanca od belanaca, pa žumanca penasto umutite sa 4 kašike šećera. Zatim dodajte prosejano brašno i gustin. Promešajte, pa sipajte 200 ml mleka i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. U šerpu sipajte preostalo mleko (800 ml) i dodajte šećer (5 kašika), kao i vanilin šećer, pa kuvajte dok ne krene da ključa. Zatim dodajte smesu sa žumancima i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Belanca umutite u čvrst šne sa šećerom, pa dodajte u vreo fil i lagano mešajte.
3. Umutite slatku pavlaku
Slatku pavlaku dobro umutite sa šećerom u prahu i ostavite sa strane.
4. Napravite krempitu
U tepsiju stavite lisnato testo, pa premažite žuti fil, a onda i umućenu slatku pavlaku. Preko stavite lisnato testo i pospite šećerom u prahu.
Izvor:Stvarukusa.rs / Foto:Unsplash
NE PROPUSTITE:
- PROKLETE PLANINE – Dom misterioznih jezera i jedino mesto u Srbiji, ali i čitavom Balkanu gde je priroda netaknuta
- SEDAM SRPSKIH ČUDA – Magična mesta naše zemlje od kojih zastaje dah
- PAZI SAD OVO – Divčibare nisu planina, već…
- NAJNOVIJI TREND ZALUDEO SVET – Pratite ove savete i vaš dom će izgledati kao delo vrhunskog dizajnera
- OVDE ŽIVE NAJZGODNIJI MUŠKARCI – Odgovor će vas možda iznenaditi
- MESTO TOLIKO LEPO DA SE REČIMA NE MOŽE OPISATI – Najlepše izletište u Srbiji nalazi se svega sat vremena od Beograda! Ovde ćete odmoriti i dušu i telo