Toliko je gradova na ovom svetu koji mogu da ponude puno toga turistima, a nepravedno su zanemareni. Jedan od njih je svakako i Braga, grad smešten u severozapadnom delu Portugalije.

Braga je jedan od najstarijih gradova, ali i treći po veličini grad u zemlji i jedan od glavnih verskih centara, sa više od 30 katedrala, otuda i nadimak portugalski Rim.

Grad je izgrađen pre više od 2000 godina, nekada se zvao “Bracara Augusta”.

Neverovatno romantičan, Braga je jedan od gradova u Evropi čiji su stanovnici ocenili kvalitet života najvišom ocenom i među onima koji imaju najbolji kvalitet života u svetu. Idealan je za ljubitelje istorije, religije, ali i dobre hrane.

Predviđa se da će ovaj grad postati novi turistički centar zemlje, a to nije slučajno. Puno je toga što se može videti ovde.

Grad ima i prelep pogled s okolnih brežuljaka, stari deo grad je prepun antičkih građevina i nasleđa koje seže do rimskih vremena.

U Bragi se nalazi najstarija katedrala u zemlji – Sé. Godina njene izgradnje je 1070., a odlikuje je prisustvo mnogih stilova i čini je arhitektonski bogatom. Tu su sahranjeni Dom Henrique i Dona Teresa, roditelji Dom Afonso Henrique-a, prvog kralja. 

Glavna atrakcija grada je Santuário do Bom Jesus do Monte, na vrhu brda. Svakog dana turisti se penju stepenicama, kojih ima oko 600 koraka, kako bi došli do drugog najposećenijeg verskog uporišta u Portugalu, odmah posle Fátime. Stepenište je podeljeno na nivoe, a na svakom od njih postoje različiti izvori vode.

Pogled sa samog vrha na grad je spektakularan.

Osim bogate istorije i spektakularne arhitekture, Braga oduševljava posetioce i hranom. Poznat je po tradicionalnim jelima, a jedno od najpoznatijih je “Cozido à portuguesa”, poznat i kao portugalski gulaš.Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: