Rumunija je zemlja koja je nepravedno zanemarena od strane turista, a ima toliko toga da ponudi. U njoj se, između ostalog nalazi i grad Brašov za koji kažu da je najlepši u čitavoj državi.

Ono što ga izdvaja od ostalih je zanimljiva arhitektura, ali i sama pozicija grada.

Na lokaciji na kojoj se danas nalazi Brašov, u davna vremena živeli su Dačani. Upravo na tom mestu su, sada već davne 1211. godine pripadnici monaškog reda znanog kao “Tevtonski vitezovi” osnovali grad.

Budući da je u to doba grad zauzimao značajnu poziciju, jer se nalazio na raskrsnici puteva trgovine od Otomanskog carstva do zapada Starog kontinenta, a tadašnji poreski režim je bio olakšavajući, jasno je i zbog čega se Brašov tada smatrao izuzetno značajnim za trgovce.

Upravo tada su i izgrađena mnoga zdanja, koja su i danas simboli grada.

Mesto na kojem nastaju neraskidive veze

Posebno interesantno mesto ovog grada, mesto za koje se vezuje prelepa legenda je ulica Strada Sforii, koja je jedna od užih u čitavoj Evropi. Iako je po kategorizaciji ulica, pre bismo rekli da je reč o prolazu, s obzirom da je njena širina iznosi između 100 i 120cm, dok je dugačka 80 metara.

Ovu ulicu su čitavih pet vekova najpre koristili vatrogasci, ali je tokom godina bilo i mesto susreta zaljubljenih parova. Onih parova čijoj ljubavi su se protivili roditelji, pa otuda i zanimljiva legenda.

Ona kaže, ukoliko neko ima želju da zauvek ostane u vezi sa voljenom osobom onda se mora sa njom poljubiti baš u ovoj ulici.

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia/Pixabay

NE PROPUSTITE: