Prestonoica Mađarske, Budimpešta, je grad koji nudi pregršt zanimljivosti svima koji je posete

Ovaj grad je politički, industrijski i trgovački centar zemlje. Ime Budimpešta nastalo je spajanjem naziva Budim i Pešta, koji su se (zajedno sa Obudom) ujedinili 1873. godine. Poznat je po nadimku Pariz istočne Evrope zahvaljujući mešavini arhitektonskih stilova, prostranih trgova, širokih avenija, velikih parkova i velikog broja mostova. 

Sadržaji koji se ovde mogu vodeti su, zaista, posebni. Mi vam danas donosimo nekoliko zanimljivih činjenica i mesta koje možete posetiti ukoliko se zaputite put Mađarske prestonice:

Mađarski jezik je veoma teško naučiti

Mađarski jezik je deo ugro-finsko porodice jezika i jedan je od najtežih jezika na svetu za učenje. Evo 3 „jednostavne“ reči koje možete naučiti za sledeće putovanje u Budimpeštu:

  • Zdravo –  Szia⁠
  • Hvala – Köszönöm⁠
  • Živeli – Egészségedre
Budimpešta, Mađarska

Budimpešta ima tajni podzemni svet

Ispod Budimpešte krije se čitav podzemni svet. Ispod tla se nalazi preko 200 pećina i tunela, a same pećine su rezultat velikog broja geotermalnih aktivnosti na tom području.

Pravilo glasi, nijedna zgrad ne sme biti viša od 96 m

Najviše zgrade u gradu su bazilika Svetog Stefana i Parlament. Obe građevine su visoke 96 metara. Ovo se odnosi na godinu kada je Mađarska osnovana 896. godinu. Činjenica da su bazilika i mađarski parlament iste visine nije slučajna, već simbolična zbog jednakosti crkve i vlasti u Mađarskoj. Danas zvanično nijedna zgrada ne može biti viša od ove dve.

Budimpešta, trg

Najstariji metro u kontinentalnoj Evropi nalazi se u Budimpešti

Prva linija metroa otvorena je davne 1896. godine. Zanimljivo je da je podzemni sistem Budimpešte jedini metro sistem na svetu koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Budimpešta, panorama

Veza između Budimpešte i rubikove kocke

Rubik, pronalazač čuvene Rubikove kocke, rođen je u Budimpešti.

Ove činjenice su nas baš zabavile, a sad da vidimo koja to mesta treba obavezno obići:

Statua debelog policajca

Legenda kaže da ako protrljate stomak kipa policajca ispred bazilike San Esteban, nikada nećete imati problema sa viškom kilograma.

Budimpešta, Mađarska

Ribarski bastion

Pored mađarskog parlamenta, Budimpešta je prepoznatljiva i po Ribarskim kulama (Halászbástya). Sa ovog mesta se pruža prelep panoramski pogled na ceo grad, na Dunav, sve mostove i trgove.

Zgrada parlamenta

Parlament u Budimpešti je treća zgrada po veličini na svetu (odmah iza Pentagona i Parlamenta u Bukureštu) i bez dileme, je vredi videti. Verujte nam na reč ova zgrada  izgleda apsolutno fenomenalno.

Zgrada parlamenta, Budimpešta

Lančani mosti

Jedna od najčudnijih Budimpešta zanimljivosti je priča o lančanom mostu. Prema legendi, prilikom otvaranja veličanstvenog Lančanog mosta, jedan dečak je uzviknuo da lavovi koji čuvaju četiri kraja mosta nemaju jezike. Arhitekta se, postiđen, ubio skokom u reku Dunav.

Statua pomoću koje dobijate moć pisanja

U Budimpešti postoji statua koja vas može učiniti odličnim piscem. Kažu da ovo umetničko delo u gradskom parku u Budimpešti na kome je prikazan hroničar iz 13. veka ima neke čudesne moći. Legenda kaže da će vas dodirivanje pera Anonimusa blagosloviti sjajnim sposobnostima pisanja. Zaglađena površina olovke sugeriše da mnogi ljudi i dalje veruju u ovu legendu.

New York Café

Čuveni kafe-restoran koji oduzima dah preživeo je mnoge epohe, političke sisteme i istorijske prekretnice. Nekada je bio stecište plemića i umetnika, a danas je otvoren za sve.

3D Galerija

Od neobičnijih muzeja vredi pomenuti i 3D Galeriju, u kojoj su izložene razne interaktivne optičke iluzije. Ova netipična atrakcija idealna je za kišni dan, koji možete provesti u beskrajno zabavnom istraživanju audio-vizuelnih i prostornih varki.

Budimpešta, Mađarska

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: