Kada neko pomene piramide, verujemo da većini ljudi prvo na pamet padne Egipat. Ali da li ste znali da se jedna ovakva građevina nalazi i u Rimu?

Istoričari tvrde da je u ovom italijanskom gradu bilo još nekoliko piramida, ali da su sve one srušene. Jedina koja je uspela da „preživi“ je ova, koja nosi naziv Cestijeva piramida.

Nalazi se kraj današnje Porte San Paolo i Protestantskog groblja. Procena je da je građena je u periodu između 18. i 12. godine pre nove ere,kao grobnica Gaja Cestija.

Veoma je slična egipatskim piramidama, s jednom razlikom. Naime, ova u Rimu ima mnogo oštriji vrh. Napravljena je od betona i opeke i prekrivena je belim mermernim pločama, a visoka je oko 36 metara.

U piramidi je pronađeno nekoliko fresaka i neobična poruka na zidu. Veruje se da se u samoj piramidi nalazilo blago i drugi vredni predmeti ali da su oni ukradeni još u antičko doba.

Cestijeva piramida, Rim

Vratimo se na poruku isklesanu na zidu

Veruje se da je ovo najbrže izgrađena piramida. Naime, izgradnja je trajala svega 330 dana. Ova, munjevita gradnja sprovedena je iz jednog jedinog razloga. Naime, Cestije je u svom testamentu uslovio naslednike – ukoliko žele bogatstvo, piramida mora biti izgrađena u kratkom roku. Nije želeo da se dokopaju nasledstava bez imalo truda.

Ova stavka testamenta je čak i isklesna na unutrašnjem zidu piramide. Ostali delovi testamenta iskledani su na drugim objektima.

Cestijeva piramida, Rim, Italija

Ulaz u grobnicu je duže vreme bio zazidan, a onda je Papa Aleksandar VII u 17. veku otvorio ulaz sa idejom da piramidu pretvori u crkvu. Ipak do realizacije njegove ideje nikad nije došlo. Danas je piramida otvorena za posete i jedna od značajnijih turističkih atrakcija grada.

U piramidi je pronađeno nekoliko fresaka i neobična poruka na zidu. Veruje se da se u samoj piramidi nalazilo blago i drugi vredni predmeti ali da su oni ukradeni još u antičko doba.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Stefano De Sanctis/Unsplash

NE PROPUSTITE: