Da je svet prepun prirodnih čuda i predela koji oduzimaju dah svedoče i ove planine na Filipinima. Čokoladna brda iza sebe kriju zanimljive legende i priče o svom nastanku, a teško je poverovati da ovo mesto nije veštačko.

Čokoladna brda nalaze se na ostrvu Bohol, u središtu Filipina na arhipelagu Visajasa.

Fascinantan su jedinstven prirodni fenomen koji se sastoji od oko 1.260 brda koja se nalaze na jednoj ravnici. Sva brda imaju sličan oblik, a razlikuju se u visini koja varira od 30 do 120 metara.

Čokoladna brda, Filipini

Interesantno je da su brda većim delom godine godine prekrivena gustom travom, ali kada nastupi period suše poprimaju čokoladno braon boju. Gledano iz ptičje perspektive neodoljivo podsećaju na otvorenu kutju čokoladne bombonjere, po čemu su i dobila ime.

A kako su nastala ova brda?


Na to pitanje nauka nije uspela sasvim da odgovori. Uobičajena geološka teorija je da su grudvice od zemlje nastale kao rezultat morskog krečnjaka, koji leži na glinenoj podlozi.

Čokoladna brda, Filipini

Ipak, mnogo zanimljivije objašnjenje imaju starosedeoci. Za nastanak čokoladnih brda vezuju se dve interesantne legende.

Prva kaže da su nastala kao posledica duge i iscrpljujuće borbe dva diva. Dva ljuta protivnika su gađali jedan drugog velikim kamenicama ali bezuspešno. Kada su konačno rešili da okončaju svoj sukob i postanu prijatelji iza sebe su ostavili tragove borbe u vidu gomile razbacanog kamenja danas poznatog kao Čokoladna brda.

Druga legenda pak kaže da je nastanak brda ima veze sa neuzvraćenim osećanjima. Naime, div Arogo je bio zaljubljen u smrtnicu Aloju, a brda su nastala od njegovih suza koje je ronio kada je saznao za smrt svoje voljene.

Čokoladna brda, Filipini

Tu je i jedna važna istorijska činjenica

Za Filipine se važan istorijski događaj desio se baš u podnožju ovih brda. Naime, na ovom mestu je 1565. godine postignut prvi zvaničan dogovor između Filipinaca i Španaca. Tadašnji poglavica Datu Sikatuna i predstavnik španskog kralja Filipa II su zapečatili dogovor “sporazumom u krvi” odnosno popili su vino u koje su obojica nakapala krv iz korena svojih šaka. U čast tadašnjeg vladara Španije, Filipini su poneli ime koje nose do danas.

Čokoladna brda, Filipini

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: