Nakon penjanja uz strmu liticu očekuje vas prelep prizor

Ova crkva važi za najnepristupačniju, ali uprkos tome mnogi žele da je posete. Mesto na kojem je izgrađena je zaista nesvakidašnje i neverovatno.

Reč je o pravoslavnoj etiopskoj crkvi, Abuna Jemata Guh, koja se nalazi u Etiopiji, u regionu Tigraj.

Crkvu je sagradio Sveti Abuna Jemata, jedan od devet svetaca koji su došli iz Sirije, Konstantinopolja ili Rima da donesu hrišćanstvo u Etiopiju. Ono po čemu se posebno izdvaja su prelepe freske koje datiraju još iz 5. veka. Unutrašnjost zidova od peščara ukrašena je portretima svetaca, kao i prikazima iz iz Starog, ali i Novog zaveta.

Takođe, pogled koji se pruža iz ove svetinje je spektakularan. Ti ni ne čudi, s obzirom da se crkva nalazi na visini od 2.580 metara.

Svi koji žele da je vide uživo moraju da pređu put koji je podelejn u nekoliko etapa.

Započinje se penjanjem uz strmo brdo. Ova šetnja traje oko pola sata, a zatim sledi penjanje uz strmu liticu, a morate biti bosi jer se ovo tlo smatra svetim. Ona je potpuno vertikalna, s rupama za ruke i noge uklesanim u njoj. Ako angažujete vodiča, daće vam zaštitne konopce koji će vam dati malo sigurnosti. 

Kada savladate ova uspon, doalzite do vrha, tj. ivice koja je široka oko 50 cm. Zatim preko uske staze stižete do ulaza u crku.

Iako put deluje zastrašujuće, otac Asefa kaže da ovde nikad niko nije poginuo. „Ovi putevi su blagosloveni. Niko nikada nije poginuo dok se penjao. Naš svetac spasava sve koji padnu.

Neretko se na putu do crkve mogu sresti čak i majke koje decu nose na leđima, stariji vernici, pa čak i trudnice.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Great Big Story

NE PROPUSTITE: