Svima je prva asocijacija na Crnu Goru letovanje, plaža i more, ali ova zemlja može mnogo više da ponudi.

Ona je mesto nestvarnih prirodnih lepota, a za neke možda nikad niste ni čuli. Evo šta sve može da se vidi ovde:

Ovde se nalazi najduža plaža na Jadranu. Velika plaža u Ulcinju se osim lepote može pohvaliti i činjneicom da je najduža na čitavom Jadranu.

U Crnoj Gori se nalazi i najviši mauzolej na svetu (Njegošev, Lovćen)

Most na Maloj rijeci najviši je železnički most u Evropi. Takođe, u Crnoj Gori raste i jedno od najstarijih stabala masline. Stablo ima 2000 godina i nalazi se u Baru.

Katedrala Sveti Tripun, 69 godina starija od pariškog Notr Dama nalazi se u ovoj zemlji, tačnije u Kotoru.

Ovde se još nalazi i Crna poda – rezervat prirode koji je karakterističan po stablima crnog bora, visine do 50m, koji odolevaju vremenu punih 450 godina.

18 ledničkih jezera – nalaze se na Durmitoru i u narodu se nazivaju ,,gorske oči. Svako ima svoju legendu, jedinstveni biodiverzitet, morfologiju, starost, geografski položaj. U njihovim vodama se kao u najljepšim ogledalima oslikavaju i umnožavaju okolni vrhovi. Najveće je Crno jezero.

Kanjon reke Tare – najdublji kanjon u u Evropi, a drugi na svetu posle Kolorada nalazi se u Crnoj Gori. Kanjon je dužine 80 km, a najveća dubina je 1300 m. Obrastao je bujnom vegetacijom, dok mu brojni vodopadi i pećine daju posebnu lepotu. Kanjon reke Tare sa NP Durmitor je 1980. uvršten na UNESCO-vu listu Svetske prirodne i kulturne baštine.

Biogradska prašuma – sačuvana prašuma sa stablima starim više od četiri stotine godina i visokim više od 45 m, jedna je od tri očuvane prašume u Evropi. U srcu prašume nalazi se Biogradsko jezero, jedno od najljepših jezera NP.

Lovćenski zvončić zakonom je zaštićena retka endemična vrsta i raste samo na jednom lokalitetu na južnim padinama Štirovnika, i nigde više u svetu.

Izvor:CDM / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: