Na Durmitoru se nalazi ukupno 18 jezera koja još zovi i “gorske oči”. Jedno od najinteresantnijih je svakako Crno jezero za koje se vezuje i legenda o Svetom Savi.

Crno jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1418 metara, a od Žabljaka je udaljeno oko 3 km. Od svih pomenutih 18, ovo jezero je najveće, njegova površina iznosi  0.515 km kvadratnih, takođe je i drugo po površini jezero u čitavoj Crnoj Gori.  Deo je Nacionalnog parka Durmitor koji je pod zaštitom UNESO – a. 

Crno jezero se, zapravo, sastoji od dva manja jezera, Velikog i Malog jezera, koji su povezani uskim tokom. Interesantna je činjenica da Malo jezero ima veću površinu od Velikog jezera, zbog primetno veće dubine.

Samo jezero je prelepo, ali i sve ono što se nalazi oko njega. Zelenilo i umirujući cvrkut ptica doprinose prelepoj atmosferi koja vlada na ovom mestu.

Takođe, oko jezera se nalaze vidikovci sa kojih se pruža spektakularan pogled, kao i pećine, od kojih je najpoznatija Titova pećina koja se nlazi odmah pored Malog jezera.

Iako izgledom ne fascinira preterano, zanimljiva je zbog istorijskog značaja. Naime, u njoj je 1943. godine bortavio Tito sa partizanima, a veruje se da je baš na ovom mestu nastao plan za bitku na Sutjesci.

Legenda o nastanku jezera

Na mestu na kome se danas nalazi Crno jezero, u vreme života Svetoga Save postojao je manastir.

Ipak, to nije bio bilo kakav manastir, budući da su u njemu živeli monasi koji nisu poštovali neke od osnovnih smernica monaškog života, jer su bili pohlepni.

Slučaj je hteo da Sveti Sava tokom putovanja tim krajevima poželi da prenoći u manastiru. Ne znajući ko je njihov gost, pohlepni monasi su odlučili da mu noćenje u ovoj svetinji naplate, i to mnogo. Takođe, zabeležena je i priča o tome da je Sveti Sava želeo da kupi petla, ali se dogodio nesporazum.

Sve to je rezultiralo proklinjanjem koje je Sveti Sava uputio manastiru. Tako je na mestu manastira, u kome su živeli pohlepni monasi, nastalo Crno jezero, koje nije imalo dno i u kome nije bilo živog sveta.

Ipak, iako se tužna priča vezuje za nastanak ovog mesta, Crno jezero danas važi za jedno od najlepših na Durmitoru.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: