Osim što izgleda neobično, ova pečurka se može koristiti na nekoliko načina, a veruje se i da je lekovita

Lavlja griva je, zapravo, vrsta pečurke koja raste na severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim zbog svojih svojstava danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta. 

 Sastoji se od klupka belih niti dugih nekolika milimetara, a ponekad i više centimetara. Interesantno je da nema ni šeširić, niti dršku.

Može da se jede sirova, da se suši, peče, kuva ili dimi. Takođe, može da se meša sa kafom ili pije u kombinaciji sa čajevima.

Kažu da njen ukus podseća na morske plodove, tačnije na škampe.

Nezaobilazna je u kineskoj i japanskoj tradicionalnoj medicini jer se veruje da je izuzetno lekovita. Nazivaju je i prirodnom hranom za neurone, zbog njene sposobnosti da obnavlja nervni sistem. Japanci su joj nadenuli nadimak „gljiva 21. veka“.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Paul Stamets

NE PROPUSTITE: