Kada je internetom počela da kruži fotografija sa jednog broda, svi su ostali začuđeni i zapitali se da li je moguće da se vode dva okena dodiruju, ali se ne mešaju.

Naime, na fotografiji, koja je nastala u Aljaskom zalivu, se vidi jasna granica između Atlantskog i Tihog okeana, kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmešaju.

Autor jedne od najpoznatijih fotografija ovog fenomena je okeanograf Ken Bruland sa Univerziteta Kalifornija, a on i njegov tim su objasnili o čemu je ovde zapravo reč.

I sam odgovor je fascinantan kao i fotografija.

Mnogi su, isprva, posumnjali na fotošop, ali nije o tome reč. Istina je da u određenim periodima zasita postoji ova, jasno vidljiva, granica, ali se na kraju ona izgubi, tj. vode se pomešaju.

Kako dolazi do pojave linije razdvajanja?

Kao za sve, tako i za ovako velike vodene površine važe isti mehanizmi mešanja: difuzija dve tečnosti i fizičko delovanje.

U prevodu, gustina okeana utiče na stvaranje ove vidljive „granice“. A na gustinu okena utiču razni procesi koji se prirodno događaju. Tu su prilivi slatke vode od topljenja glečera, velike reke koje lokalno unose i izvesnu količinu gline i mulja u okean, kao i veći broj algi s jedne strane… Sve to utiče na „stanje“ okeana i kao rezultat dobije se ovaj zanimljiv prizor.

Zaključak je da se ova dva okeana na kraju dana ipak mešaju, samo što taj proces traje „malo“ duže nego što bismo to očekivali. Naime, da bi se njihove vode izmešale jedva par centimetara, potrebno je i nekoliko dana.

Ukoliko vam fotografija nije dovoljna, u video snimlku možete bolje videti ovaj fenomen prirode:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Vidya Nantha

NE PROPUSTITE: