Na Durmitoru nalazi se jezero interesantnog imena. Osim toga za ovo mesto se vežu i zanimljive legende

Da biste uživali u nestvarno lepoj prirodi ne morate da putujete daleko. Jezero Vražje oči jedno je od lepših u našem regionu. Nalazi se u Crnoj Gori, na planini Durmitor, a iz godine u godinu ga posećuje sve više turista.

Nalazi se na devetom kilometru puta Žabljak-Nikšić, na nadmorskoj visini od 1.411 metara, a sa jezera se pruže prelep pogled na nacionalni park. Jezero je nastalo topljenjem snega i sakupljanjem atmosferske vode, pa ona često brzo nestaje isparavanjem jer je jezero izloženo Suncu i jakim vetrovima. Dugačko je oko 630 metara, a široko 186. Prosečna dubina jezera je oko 4 metra, a tamo gde je najdublje ona iznosi i do 11 metara.

5 STROGO ZABRANJENIH STVARI U DUBAIJU – Ako se zaputite na ovu destinaciju, na OVAKVO ponašanje odmah zaboravite

Ipak, iako prelepo za ovo mesto se vežu pomalo jezive legende, pa se ne usuđuju baš svi da zaplivaju ovim jezerom iako je najtoplije na Durmitoru. Naime, prema nekim lokalnim pričama, ko god je pokušao da prepliva Vražje jezero, utopio se.

Legenda kaže da devojke ne treba da plivaju u ovom jezeru jer ih vrag može povući i odvesti u svoj dvorac. Isto važi i za mladiće koje će “ukrasti” vražica. Mit kaže da se ponekad vrag pojavljuje na obali jezera u sumrak u obliku ogromnog konja, a ponekad i u liku vola.

I to nije jedina priča o ovom jezeru.  Ranije se verovalo da su jezero naselili đavoli koji su uveče izlazili iz njega i ljudima koji bi se našli u blizini nanosili zlo.

OVDE LJUDI BUKVALNO ŽIVE NA IVICI – Vodimo vas u obilazak najluđeg grada na svetu (FOTO)

Sledeća priča kaže da se na dnu Vražjeg jezera nalazi crveni krilati konj. On tokom posebno vedrih noći, kada zvezde na nebu sijaju vodi ljubav s kobilama koje borave u blizini vode. Budući da nakon odnosa on svaku kobilu ritne u stomak kako se ne bi oždrebila i na svet donela još jednog poput njega, jednom prilikom mu to nije pošlo za rukom pa je ženka oždrebila krilatog konja Jabučila, koji se veoma često pominje u narodnim pesmama.

– Samo mu to jednom ne pođe za rukom, a oplođena kobila oždrijebi krilatog konja Jabučila, na kome čuveni Vojvoda Momčilo za čas prelijetaše sa Pirlitora na Durmitor – kaže se u srpskoj narodnoj pesmi “Ženidba kralja Vukašina.”

5 PRIRODNIH ČUDA NA BALKANU – Ovo treba videti bar jednom u životu

Švrćkanje.rs / Foto: Printscreen Instagram/clairegodisch