Na planini Durmitor koja je i nacionalni park nalazi se čak 18 jezera, među njima i Zminje jezero o kojem danas govorimo. Svako od ovih jezera je priča za sebe i nosi sa sobom zanimljive legende

Zminje jezero je jedno od manjih jezera, površine oko 230 puta 120 metara, a smešteno je na 1520 metara nadmorske visine. Najdublja tačka ovog jezera je samo 7,7 metara. Voda u jezeru je izuzetno hladna zbog toga što se jezero akumulira putem snega koji se topi, kao i preko dva izvora koja se nalaze u blizini.

NETAKNUTA PRIRODA, KRISTALNA VODA, MA RAJ ZA OČI I DUŠU – Kažu da je ovo najlepša plaža na Mediteranu

Kako do jezera?

Smešteno je ispod Jablan jezera, na izvoru Mlinskog potoka. Ovaj potok je nazvan po mlinovima koji su se nekada nalazili duž njegovog toka. Danas se, na mestima gde su nekada bili mlinovi, nalaze table i tragovi. Jezero je ušuškano duboko u šumi, krasi ga nestvarna lepota i mir.

Do Zminjeg jezera se može doći putem, koji je prilično prohodan. Možete prošetati do njega, nema većih uspona pa je pogodno i za šetnju sa decom. Ukoliko niste raspoloženi za pešačenje, do jezera možete istim putem stići i kolima.

NIKLO NA MESTU NEKADAŠNJE VOJNE BAZE, DANAS JE NAJPOŽELJNIJE MESTO ZA ŽIVOT – Ljudi daju paprene cifre kako bi ovde kupili par kvadrata

Legenda o nastanku

Osim nestvarne lepote, ovo jezero je mnogima zanimljivo i zbog legende koje se vezuje za njegov nastanak.

Prema predanju ovde se nekada nalazio neobično veliki broj zmija, a niko nije znao tačan razlog zašto. Jedne zime temperaature su se spustile daleko ispod nule, a zmije su u potrazi za mestom gde mogu da se ugreju došle do mesta gde se danas nalazi jezero. Međutim, to im nije pošlo za rukom… Prema pričama one su se ovde smrzle i nestale, a kad se zima povukla ostalo je samo jezero.

MESTO GDE LETO NE PROLAZI – 300 dana godišnje sija sunce, kiša je tamo gotovo nepoznat pojam, a nije mnogo udaljeno od Srbije

Kad pogledate jezero, odmah vam bude jasno odakle ovakvo ime

Pošto je jezero okruženo stablima četinara, pretežno smrčama, ova stabla stavraju senku koja pada na jezero. Ova senka stvara šare na površini vode i prema nekima te šare podsećaju na kožu zmije.

Zanimljivo je da i dan danas u okolini jezera ima mnogo zmija, naravno ne kao pre, i nikada nije zabeleženo da je neko pretrpeo ujed zmije na ovom jezeru.

PRE 50 GODINA BIO JE OBIČNA PUSTINJA, A DANAS CENTAR LUKSUZA – Pogledajte kako se transformisao Dubai (VIDEO-PRE I POSLE)

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/NoYesO/Unsplash

NE PROPUSTITE: