Kad zakoračite u ovaj zamak kao da ste zakoračili u pravu pravcatu bajku

Malo šta će vam oduzeti dah kao ovaj dvorac… Sećate li se onih bajki koje su nam čitali pred spavanje, o princezama i prinčevima? E, Nojšvanštajn izgleda baš onako kako smo zamišljali taj zamak iz priča za laku noć i prava je šteta ne posetiti ga barem jednom u životu. Čim zakoračite u ovu impozantnu građevinu imaćete osećaj da ste u pravoj pravcatoj bajci.

Smešten je visoko u Bavarskim Alpima i okružen najlepšom nemačkom prirodom, a upravo ova građevina poslužila je Voltu Dizniju kao inspiracija za dvorac Trnove Ružice. Sagradjen je na tzv. Labudovoj steni na nadmorskoj visini od 965m. Sa brda zamak gleda na malo jezero koje se tokom zime potpuno zamrzne stvarajući nestvarno lepu sliku. U ranim jutarnjim satima obavijaju ga oblaci magle koja se diže iz doline ispod litice na kojoj je zamak sazidan.

Danas je ovo najveća turističa atrakcija Nemačke, a kada budete videli fotografije biće vam jasno i zašto je to tako.

5 PRIRODNIH ČUDA NA BALKANU – Ovo treba videti bar jednom u životu

Kralj Ludvig i njegov dvorac iz snova

Izgrađen je u devetnaestom veku kao jedna od 3 kraljevske palate za Ludviga II Bavarskog nadaleko poznatog pod nadimkom „ludi kralj Ludvig“. Ime je dobio po vitezu iz čuvene Vagnerove opere „Loengrin“. Kralj Ludvig je lično odabrao lokaciju zamka, ipak nije imao sreće da potpuno uživa u ovom očaravajućem ambijentu jer je zakmak dovršen posle njegove smrti a za široku javnost otvoren tek 1886. godine. 

PRAG – GRAD STOTINU TORNJEVA: 9 glavnih razloga zašto morate bar jednom u životu da posetite prestonicu Češke

U izgradnji dvorca vodili su se romantičnim stilom, ali se prepliću i elementi vizantijskog stila i gotičke arhitekture koji su izmešani sa detaljima I drugih vrsta stilova.

Dvorana je izgrađena po uzoru na Aja Sofiju. Dvospratna je i prepuna stubova napravljenih od imitacije porfira i lapisa lazulija. Velika opsednutost kralja Ludviga srednjevekovnim umetnicima uočljiva je u unutrašnjoj dekoraciji čitacog zamka.

Unutrašnjost dvorca nudi fantastične prizore počevši od drvene rezbarije, oslikane tavanice, preko zidova koji pokazuju mnoge starogermanske mitove i legende. Tu su i kreveti sa baldahinima, dekorativni mozaici, vizantijske arkade, porcelan, ogromni lusteri. Između dnevne i radne sobe nalazi se mala veštačka pećina koja je dekorisana vestačkim vodopadom i svetlima koja se menjaju. Dve najvrednije prostorije su hala sa  tronom i koncertna dvorana.

10 MESTA NA ZEMLJI SA NAJMOĆNIJOM ENERGIJOM: Baš ovde su mnogi ljudi doživeli neobjašnjiva iskustva

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash