Hram je otkriven 1992., a 2001. godine upisan je u Ginisovu knjiga rekorda kao najveći podzemni hram na svetu

Na samom severu Italije, podno Alpa u srcu doline Valchiusella, nalazi se Damanhur, zajednica osnovana 1975. godine. Jedni ga nazivaju eko-selom, drugi duhovnom zajednicom, a neki tvrde da se radi o manjoj religijskoj zajednici ili pak sekti.

Pun naziv ove zajedice je Federacija Damanhur, a zanimljiva je činjenoca da imaju sopstveni ustav, valutu (credito), zdravstveni sistem, škole, pa čak i dnevne novine. Ova grupa broji oko 500 ljudi, a svakodnevno dolaze novi.

Tri godine po osnivanju, zajednici se priključio Oberto Airaudi, koji je promenio ime u Falko Tarasako i tu počinje priča o najvećem podzemnom hramu na svetu.

Pod Falkovim vođstvom, prvi stanovnici Damanhura počeli su tajno da kopaju “Hramove čovečanstva”.

Zvanična izgradnja hrama polčeka je u avgustu 1978. godine, ispod jedne kuće udaljene oko 50 kilometara od Torina. Falko je odlučio da ovaj “projekat” drži u strogoj tajnosti, a svoju ideju prenosi tek na nekolicinu ljudi koji je mislio da će ga razumeti. Prvobitno je sa njim radilo još 24, da bi se nakon skoro 25 godina ovaj broj se povećao na više od 1000 volontera. 

Navodno, Falko je govorio da je kao dečak, kada je imao 10 godina, imao vizije u kojima je video nekoliko zamršenih hramova, pa je u 28. godini života odlučio da ih pretvori u stvarnost.

Iako je planirao da ovo mesto ostane strogo čuvana tajna, to mu nije pošlo za rukom. Građevinu ove veličine je bilo nemoguće sakriti od vlasti, pa je tako hram otkriven 1992. godine.

Kada su nadležni otkrili podzemni hram ostali su šokirani. Pred njima se nalazio petospratni prostor od 8500 kubnih metara, sa mnoštvom prostorija povezanih stotinama metara koridora, mnoštvo skluptura, vitraža, fresaka, mozaika…

Damanhur podzemni hram

Kako je Falko rekao, to je samo 10 posto od onoga što je zamislio da izgradi. Iako je vlada zabranila dalje kopanje, stanovnicima zajendice je dozvoljeno da nastave da uređuju već iskopan prostor.

Danas sledbenici Damanhura, „Hrama Čovečanstva“, žive i rade oko ovog kompleksa.

Damanhur
podzemni hram

2001. godine upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći podzemni hram na svijetu, prenosi “BBC”.

U videu pogledajte detaljno kako hram izgleda:

Švrćkanje.rs / Foto: PrintscreenYoutube/MRNBD

NE PROPUSTITE: