Ovo mesto na severu Kipra nekada je bilo centar svih zbivanja. Tu su letovale sve holivudske zvezde, vrvelo je od turista, a onda se mesto pretvorilo u napušteni grad.

U oblasti Famagusta nalazi se četvrt pod nazivom Varoša. I baš ona je do 1974. godine bila najekskluzivnije letovalište.

Varoša je bila glavni poslovni i kulturni centar, centar u koji je svetska elita hrlila da dođe. Rame uz rame sa Njujorkom, Berlinom, Parizom stajala je i Varoša, a zvali su je “Francuskom rivijerom Kipra”. Na ovom mestu su letovale zvezde poput Elizabet Tejlor, Ričarda Bartona, Sofije Loren i Brižit Bardo.

Zvanični podaci govore da je ovde godišnje letovalo 700.000 ljudi, a da je grad imao hotela koliko i cela Turska u to vreme.

Bio je to grad koji nikada nije spavao sa svim pratećim sadržajem. Od savršeno uređenih plaža, terena za sport, muzeja, kulturnih spomenika, kafića, restorana, ma sve što možete da zamislite, imao je ovaj grad. A onda su došli crni dani za ovo ekskluzivno letovalište.

Ovako je letovalište izgledalo nekada:

Naime, usledila je turska invazija…

Kipar je dugo bio predmet borbe između Grčke i Turske. Do 1974. godine grčki i turski Kiprani živeli su zajedno na ostrvu bez incidenata, a onda su međuetnički sukobi eskalirali. Usledio je puč grčke vojne hunte, a Turska je to iskoristila, izvršila invaziju na Kipar i okupirala trećinu ostrva, tačnije njegov severni deo.

Zbog simbola koji grad Varoša predstavlja za Grke i zbog bogatstva i poznatosti koju je imao, turska vojska odlučuje da izoluje ovo mesto i uslovi povratak Grka ovde priznanjem severnog Kipra.

Grad Varoša je bukvalno ograđen i to bodljikavom žicom, oko 39.000 stanovnika bilo je prisiljeno da napusti grad. Grčki Kiprani su ostali na jugu, a turski na severu. A Varoša je nakon tog rata ostala “zamrznuti” u vremenu.

Danas, kada zakoračite u ovaj grad kao da ste se vremeplovom vratili 50 godina unazad. Još uvek na istom mestu stoji salon automobila pun najnovijih modela iz 1974. godine. Tu su i kafići i restorani i hoteli. I sve je netaknuto.

“To je bio raj. Raj. Ne preterujem kad to kažem. Prelepe peščane plaže, skroz gore od severa do kraja na jugu”, priseća se Jorgos Arestis, koji je 30 godina živeo u Varoši.

2003. godine bivšim stanovnicima Varoše je dozvoljeno da se vrate i zavire u zaboravljeno letovalište kroz ograde i bodljikavu žicu. Međutim one koji su se odvažili da uđu u Varošu, umesto nekadašnjeg grada u cveću, dočekao je sablasan i urušen grad duhova. 

Glavna plaža u Varoši je javna i otvorena za posetioce, ali leži u pozadini propadajućih hotela i ostatka napuštenog letovališta. Varošu je moguće videti sa spoljne strane kao sastavni deo ekskurzija koje organizuju lokalne turističke agencije.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: