Planina duginih boja pravo je čudo prirode

Nacionalni geopark Zhangie Dankia (Dugine planine), koji se prostite na površini od 322 kvadratna kilometra, nalazi se u severnom delu Kine otprilike na pola puta duž granice sa Mongolijom. Stenske formacije i brda izgledaju nestvarno, kao da su naslikana. Bez dileme, ovo je najživopisnije mesto na svetu.

Nacionalni geopark Zhangie se deli na dva područja: Šarena Dankia je najpopularnija i najrazvijenija oblast parka. Binggou Dankia, koji se nalazi na severnoj obali reke Lijuan, je druga oblast koja takođe nudi neverovatne pejzaže.

Dankia, šerena planina u Kini

Svake godine sve je veći broj turista koji dolaze da vide ovo mesto. Čim budete videli fotografije biće vam jasno zašto je to tako. Ovo mesto zaista oduzima dah.

Kako su nastale Dugine planine?

Geolozi veruju da je savijanjem slojevite okeanske kore formiran sam oblik planina, a da su za neobičnui boju zaslužni minerala koji su se godinama taložili jedan na drugi.

Kiša, vetar i ostale vremenske prilike dodatno su oblikovale ove stenske formacije i dale im prelepe boje. Takođe su u stvaranju ovog neobičnog pejzaža doprinele i erozija i tektonsko pomeranje ploče.

Dugine planine, Kina
Dugine planine, Kina

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Nirvana Travel

NE PROPUSTITE: