U državi Vajoming, iznad obala reke Belle Fourche, nalazi se stena visoka 398 metara pod nazivom Đavolja kula. Iako je rezultat prirodnih procesa, meštani koji su živeli u blizini odbijaju da poveruju i to i tvrde da je ova kula nastala dejstvom natprirodnih sila.

Ipak, ukoliko pitate stručnjake, rećiće vam da je stena nastala na sledeći način:

Sastoji se od fonolita, tvrdog eruptivnog kamenja koje je tu oblikovalo okomite stupove. Pre nekoliko desetina miliona godina, more je pokrivalo većinu teritorije na kojoj se nalazi. Na njegovom dnu skupljao su debeli sediment, a kroz mesto na kom se danas nalazi kula kretala se magma. Кrečnjak, škriljci i peščari su se širili, a magma bi se pre nego što stigne na površinu, smrzla, formirajući u visinu bazaltno telo slično stubu. Nekoliko miliona godina posle, more se povuklo i započet je proces erozije koji i danas traje.

Đavolja kula

 „Đavolja stena“ prvi je proglašeni Nacionalni Spomenik Sjedinjenih Država, proglašen od strane predsednika Teodora Ruzvelta 1909. godine

Prvobitno je nosila ime Medveđa jazbina, ali nakon što je prilikom jedne ekspedicije iz 1875. godine, prevodilac na pogrešan način preveo reči indijanskog starešine plemena Lakota – atrakcija je nazvana Кuća lošeg Boga, a zatim i Đavolja kula.

Ovo brdo godinama privlači turiste, a oni najhrabriji se odvaže da se popnu na sam vrh.

Đavolja stena, Vajoming

Za ovo fascinantno mesto vezuju se brojne legende, a ova je najzanimljivija:

 Legenda, kao i svaka, ima razne varijante, ali opšteprihvaćena je o džinovskom medvedu i o devojčicama koje su pokušale da pobegnu.

Dok su bežale od zveri, pokušavale su da se popnu na stenu koja nije bila dovoljno visoka i medved je kandžama uspevao da ih sustigne, pa je stena postajala sve viša i viša dok devojčice nisu bile na sigurnom, a rezbarije koje se vide na Đavoljem tornju su tragovi medveđih kandži.

Mnogim američkim strarosedeocima ovo brdo predstavlja sveto mesto, pa su priče o Indijancima i džinovskim medvedima takođe neizostavne kada se radi o ovoj usamljenoj steni.

Đavolja kula, čudo prirode

Zanimljivo je da se u državi Vajoming nalazi nekoliko fascinantnih prirodnih fenomena, a jedan od njih je i šareni termalni izvor. Više o njemu možete pročitati OVDE!

Đavolja kula, Vajoming, SAD

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: