Grad čije ime znači „život“ kulturni je centar Mađarske, a tokom istorije je bio i njena prestonica

Prava je šteta što se mnogi kada se zapute u Mađarskuj zadrže samo u Budimpešti. Ova zemlja ima toliko toga da ponudi, a jedan od gradova koje zaista vredi posetiti je i Debrecin. Od Beograda je udaljen 473 km, tako da za nešto više od pet sati vožnje stižete.

Tokom 18. veka bio je najveći grad Mađarske, dok danas zauzima počasno drugo mesto. Nalazi se na samom istoku zemlje, blizu granice sa Ruminijom. Prvi pomen današnjeg naziva grada javlja se 1235. godine kao Debrezun. Ova reč je turskog porekla i znači “život” ili “pokret”.

Da li ste znali da je u dva navrata bio glavni grad Mađarske?

Mnogima je ova činjenica nepoznata, ali da, čak 2 puta je Debrecin bio prestonica ove zemlje, tokom revolucije (1848—1849) i pri kraju Drugog svetskog rata (1944—1945).

Po čemu je grad poseban i šta videti?

Debrecin je, bez dileme, grad u kome ćete da doživite živahnu atmosferu i dobro se najesti. Grad je čuven po kobasicama. Specijalitet je takozvana Debreceni Kolbasz (ili Debrecener), kobasica jako začinjena paprikom, lukom, biberom, crvenkasto – narandžaste boje.

Ono što je glavna atrakcija u ovom gradu je, svakako, karneval cveća. Svako ko je ikada prisustvovao ovom događaju otišao je kući sa posebnim uspomenama.

Treba videti i Veliku reformatorsku crkvu, važan simbol grada koji se nekada pominjao i kao „kalvinistički Rim“. Upravo je u ovoj crkvi Lajoš Košut 1848. godine proglasio nezavisnost Mađarske i podigao revoluciju,
koja je krvavo ugušena godinu dana kasnije.

Provirite u pre 127 godina građenu ortodoksnu sinagogu u ulici Pašti, odnosno posetite jedan od najznačajnijih mađarskih muzeja: Muzej Deri.

U ovom gradu se nalazi drugi najstariji univerzitet u Mađarskoj, Reformistički koledž. A u njemu se nalazi jedna od najlepših bibilioteka na svetu u čijoj zbirci se nalazi preko 600.000 knjiga, a čak 1246 njih je štampano u 15. veku ili ranije. Zaimljivo je da je najstariji fragment koji se čuva na ovom mestu iz 10. veka.

U blizini je i nacionalni park Hortobagi, koji se nalazi severno od centra grada. Reč je o ogromnoj oblasti ravnica i močvara i domu za neke prilično impresivne divlje životinje. Ukoliko imate sreće videće vodene bivole, goveda i konje, koje jašu tradicionalni pastiri poznati kao Csikos.

U Debracinu krigla piva košta manje od flaše vode u Velikoj Britaniji. Cena iznosi 89 penija, što je najjeftinije u Evropi i više od šest puta jeftinije od UK.

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: