U Banatu, nedaleko od Pančeva nalazi se mesto koji mnogi zovu “Srpska Sahara”.

Reč je specijalnom rezervatu prirode Deliblatska Peščara.

Deliblatska peščara, jedna od poslednjih pustinja u Evropi i najveća evropska kontinentalna peščara. Ovo mesto je zaštićeno područje nestvarne prirode i definitivno predstavlja ekološki i geografski fenomen na našem podneblju.

Zanimljive su i teorije o njenom nastanku. Jedna od njih posebno, budući da se smatra da je to područje zapravo dno nekadašnjeg Panonskog mora.

Obuhvata oko 35.000 hektara površine. Elipsastog je oblika i orijentisana je u pravcu jugoistok-severozapad. Nastala je tokom ledenog doba, a Košava je oblikovala izražen dinski reljef. Nadmorska visina dina kreće se između 70 i 200 metara.

Klima je ovde umereno kontinentalna, a oscilacije temperature u samoj peščari su izuzetno izražene. Tokom leta dnevna temperatura može da iznosi oko 40 stepeni, dok se tokom noći ona drastično spusti. Pojedinih godina, košava koja duva na području Deliblatske peščare može da dostigne brzinu i od 140 km/h.

Ovo mesto je stanište retkih vrsta i biljaka i životinja. Bogata flora broji preko 900 vrsta i podvrsta, a neke od njih su banatski božur, pančićev pelen, šerpet, bademić, peščarsko smilje i kleka – jedini samonikli četinar panonske nizije.

Što se faune tiče, na ovom mestu se mogu videti pustinjski mravi, mravlji lav, banatski soko, orao krstaš, stepski skočimiš, tekunica, slepo kuče, stepski tvor i druge. Za neke od njih, Deliblatska peščara je jedino ili jedno od malobrojnih preostalih staništa u Srbiji.

Izuzetno popularna turistička destinacija sa neverovatnim prirodnim pejzažom jeste Devojački bunar. Mesto za koje se vezuje nekoliko legendi. Više o tome pročitajte OVDE.

Deliblatska peščara, Vojvodina

Takođe, prelepo mesto sa kojeg se pruža nestvaran pogled su Zagajička (ili Zagajska) brda. Ona su najviši deo peščare, delom su šumovita, a delom pod travom.

Dine na ovim brdima su visoke i do 200 metara, sa njih se mogu videti Vršačke planine, kao i južni deo masiva Karpata. Po mnogima je ovo najlepši deo Deliblatske peščare.

Foto safari, pešačenje u prirodi, posmatranje ptica, lov u ograđenim lovištima, sakupljanje lekovitog i aromatičnog bilja, vožnja bicikla, rekreacija na otvorenom, edukacija o značaju očuvanja biodiverziteta, samo su neke od aktivnosti koje vam stoje na raspolaganju u prostoru Specijalnog rezervata prirode.

Takođe, u okolini postoji nekoliko vinarija u kojima možete probati, takozvana vina sa peska.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Seoski Turizam Srbija

NE PROPUSTITE: