Priča o ovom podzemnom gradu fascinira… sami prizori koji se mogu videti, ali i način na koji je otkriven

Ispod Kapadokije u Turskoj nalazi se Derinkuju, podzemni grad u kojem je nekada živelo 20 hiljada stanovnika.

A priča ide ovako:

Početkom 1960-ih, neimenovani meštanin je primetio da njegove kokoške povremeno nestaju. Jedog dana je odlučio da ih posmatra i vidi gde odlaze. Ispostavilo se da propadaju kroz misteriozne pukotina koje se nalaze u dvorištu i da se nikada ne vrate. Zaintrigiran, odlučio je da počne da kopa u blizini jedne od ovih pukotina i naleteo je na uski hodnik koji se, činilo se proteže beskonačno. Ispostavilo se da je ovaj hodnik deo drevnog podzemnog grada Derinkuju, koji je ubrzo prepoznat kao najveći podzemni grad u Turskoj.

Zbog geografskog značaja Turske, mnoge imperije su podignute, pale i borile za dominaciju u regionu gde se danas nalazi moderna Turska. Različite grupe, uključujući vizantijske hrišćane, tražile su tajna, utvrđena skoništa gde bi mogli da ostanu bezbedni tokom sukoba zavađenih strana. Upavo jedno od takvih skrovišta je i Derinkuju.

Podzemni grad u Turskoj

Istoričari i dalje nisu sigurni kada je tačno grad izgrađen, međutim, većina naučnika se slaže da je verovatno nastao nešto pre 370. godine pre nove ere. Meka vulkanska stena u regionu omogućila je izgradnju čitavog podzemnog kompleksa. Danas, arheolozi veruju da postoji ogromna mreža međusobno povezanih pećinskih gradova u blizini Derinkujua koji još uvek nisu pronađeni.

Veruje se da je na svom vrhuncu, ovaj grad bio utočište za preko 20.000 stanovnika. Postoje dokazi o tome da su ovde nekada postojale štale za stoku, vizantijska kapela, skladišta za hranu, pa čak i vinariji. Zapanjujuće je i pomisliti da je 20.000 ljudi živelo u gradu sa dovoljno uskim kamenim hodnicima da prođe samo jedna osoba.

Derinkuju, podzemni grad

Poslednji zabeleženi stanovnici Derinkujua bili su zajednica Grka koja se preselila u Grčku početkom 1920-ih nakon kratkog sukoba sa suprotstavljenim turskim frakcijama.

Danas, ovo mesto je turistička atrakcija koju posećuje sve više ljudi.

Derinkuju, podzemni grad, Turska-Kapadokija

Do nedavno, tačnije do 2020. godine smatran je najvećim podzemnim gradom, a onda su arheolozi pronašli još jedan grad pod zemljom.

Turski grad Midijat ima bogatu istoriju da čitav može da se posmatra kao muzej na otvorenom. A osim na otvorenom, arheolozi su otkrili još jedan sloj istorije, skrivene ispod temelja drevnog grada! Ispod Midijata skrivao se, izgleda, najveći podzemni grada na svetu.

Do ovog otkrića u Midijatu, konzervatori su došli slučajno, dok su čistili druge istorijske gradske ulice. Prvo su naišli na skriveni ulaz u pećinu, a onda i na neobičan prolaz koji ih je odveo do složenog sistema ulica i prostorija koji ih je ostavio u čudu.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/SPIRIT in STONE/Unsplash

NE PROPUSTITE: