Nema mnogo mesta na svetu tako zadivljujućih i impozantnih kao Viktorijini vodopadi. Smatraju se najvećim vodopadom i jednim od 7 prirodnih čuda, a na njihovoj samoj ivici nalazi se Đavolji bazen. Bazen gde plivaju samo pravi avanturisti.

Đavolji bazen jedan je od najstrašnijih bazena na svetu, a proteže se duž ivice, 128 metara visokih, poznatih južnoafričkih Viktorijinih vodopada.

Naziv Đavolji nosi zbog zastrašijuće lokacije na kojoj se nalazi. Naime, kupači mogu tokom kupanja da gledaju preko slapova u duboke ponore. Naravno, postoji zaštitni zid koje kupače sprečava da se strovale u vodene provalije.

Đavolji bazen je obično otvoren od sredine avgusta do sredine januara – u zavisnosti od nivoa vode u reci Zambezi.

Nastao je usled erozije koja je trajala nekoliko hiljada godina, a prirodne stenske formacije zatvorile su deo vodopada i tako je nastao ovaj baze. U sušnoj sezoni, strujanje vode je minimalno pa turisti mogu da uskoče u vodu i uživaju u pogledau na beskrajni kanjon ispod.

Da bi se došlo do bazena potrebno je popeti se uz stene, a zatim hodati i plivati kroz reku. Postoje i konopci za koje možete da se držite da bi se osećali sigurnije.

Oni koji su posetili ovo mesto kažu da je jedinstveno iskustvo i da ne može da se uporedi ni sa čim drugim. Moramo priznati da im u potpunosti verujemo.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: