Turisti se naročito oduševe ovoj tradicijom

Na hiljade krava okićenih cvećem prolaze prelepim planinskim stazama i polako stižu u još uvek zelene doline, njihovu povorku prati glasna muzika, hiljade turista i lokalno stanovništvo… To je magičan prizor koji obeležava početak jeseni u Švajcarskoj, svake godine u periodu između kraja septembra i početka oktobra, kada se stoka s visokih planinskih pašnjaka spusti u niziju pre nego što padne prvi sneg. Danas je ovaj tradicionalni običaj poznat kao “Parada krava“ ili “Alpabzug”, postao prava turistička atrakcija koja privlači posetioce iz celog sveta, piše Putnikofer.hr

PARADA KRAVA U ŠVAJCARSKOJ: POVRATAK STOKE SA VISOKIH PLANINA

Generacijama unazad Švajcarci, kao i njihovi alpski susedi, tokom leta šalju svoju stoku na veće nadmorske visine da pasu svežu travu i bilje koje cveta tokom kratkog perioda toplih meseci. Ali svake jeseni više od četvrt miliona goveda, rasprostranjenih na čak 7.000 različitih planinskih pašnjaka, vraća se u pitome, mirne doline. Ovaj običaj je duboko ukorenjen u švajcarskoj tradiciji i danas je prava turistička atrakcija za turiste.

Parada krava, Svajcarska

Tokom ovog spektakularnog povratka domaćih životinja, pastiri i njihova stoka kreću se bajkovitim planinskim stazama, obučeni u tradicionalne planinske nošnje i sa zvončićima oko vrata krava predvodnica. Zvuk ovih zvona kao magična melodija putuje okolnim dolinama i stvara nezaboravan koncert koji prati ovaj ključni trenutak u godini za poljoprivrednike. S druge strane, to je prilika da stočari sa ponosom pokažu svoje stado i izraze svoju povezanost i poštovanje prema impresivnim švajcarskim planinama.

Osim što ima duboko ukorenjen kulturni značaj, ovaj povratak stoke sa planina u dolinu takođe privlači mnoge posmatrače i turiste iz celog sveta. Ljudi dolaze da vide ovaj jedinstveni spektakl, zabeleže trenutke fotografijama i učestvuju u raznim zabavnim i gastronomskim događajima koji prate ovu vekovnu tradiciju.

Parada krava, Švajcarska

ZVUCI, UKUS I TRADICIJA ALPA

U nekim selima krave su ukrašene lepim cvetnim krunama. Krave koje daju najviše mleka ili one koje vode stada obično se biraju da nose vence “ od dalija, suncokreta i hrizantema. Pored parade, svečanosti uključuju živahne prodavce, melodičnu muziku i ukusnu lokalnu hranu. To je zaista izuzetna prilika da upoznate lokalno stanovništvo u narodnim nošnjama i poslušate tradicionalnu muziku u izvođenju alpinista i jodlera.

Proslava dočeka jeseni, Švajcarska

Alpska parada krava predstavlja spoj prošlosti i sadašnjosti, a podseća i na duboku povezanost Švajcaraca sa njihovim prelepim planinskim okruženjem i tradicijama koje se neguju generacijama. Ovaj događaj oduševljava sve prisutne, bilo meštane ili posetioce, i pruža nezaboravan uvid u švajcarski seoski život i kulturu.

Izovr:Putnikofer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: