Ako uživate u istorijskim pričama, ove gradove obavezno stavite na travel listu. Prava su poslastica za sve istorijske entuzijaste.

Rim, Italija

Grad na sedam brežuljaka odiše kako istorijom, tako i lepotom modernog doba. Rim je bio srce moćne imperije koja je oblikovala istoriju čitave Evrope i Mediterana i mesto gde su vođene neke od najvažnijih istorijskih bitki.

Posetom antičkim spomenicima poput KoloseumaPanteona i Forum Romanuma, imate priliku da zakoračite u prošlost i osetite duh večnog Rima.

Petra, Jordan

Petra je bila zaboravljena godinama i za nju su znali samo beduini.

Ono po čemu je Petra najpre neobična jeste što je u pitanju grad u stenama. Poznat je i kao Ružičastocrveni grad upravo zbog boje, koju stene daju ovim građevinama.

Više od osam stotina građevina do danas je očuvano, navodi „Vikipedia“. Posebno je zanimljivo i to što se na mnogim spomenicima, osim nabatejskih natpisa, mogu videti i natpisi na starogrčkom i latinskom jeziku, ali i mešavine tih kultura, što je mnogima fascinantno.

Možda bi ovaj drevni grad zauvek ostao skriven da u prvim decenijama 19. veka jedan švajcarski istraživač, Johan Burhardt, nije krenuo put Jordana, u želji da otkrije Petru.

Kada je 1812. godine stigao u Jordan pronašao je jednog vodiča, koga je uspeo da ubedi da mu pokaže lokaciju na kojoj se drevni grad nalazio.

Nedugo nakon toga je njegovo otkriće odjeknulo u svetu, a Petra je vremenom postala jedna od najposećenijih atrakcija Jordana koja je 1985. godine uvrštena i na Listu svetske baštine UNESCO-a.

Maču Pikču, Peru

Maču Pikču u Peruu spada u sedam svetskih čuda novog sveta. Svetski poznate ruševine svedoče o vremenu carstva Inka, najvećeg u pretkolumbovskoj Americi. 

Maču Pikču je sveti grad Inka koji se nalazi na najvišem delu istočnih Anda, na istočnim padinama planinskog lanca Urubamba, na visini od 2.350 metara nadmorske visine. Maču Pikču je verovatno izgrađen oko 1300. godine, ali je ostao sakriven sve do 1911. godine kad ga je otkrio Amerikanac Hajram Bingam.

Istraživanja su vršena i 1940–41. godine. Grad je bio izgrađen od granita na terasama i opasan dvostrukim zidinama kroz koje je vodio samo jedan ulaz, navodi Wikipedia.

Osim ostataka hrama i brojnih kuća, tu su i isklesane pećine za božanska prestolja, te sunčane satove. Divovske zidine i zidovi građevina izvedeni su međusobnim uklapanjem blokova, bez upotrebe metalnog oruđa i veznog sredstva.

Maču Pikču svedoči o vremenu veličanstvenog carstva Inka. Nakon osvajanja teritorija, moćna vojska Inka sagradila je kanale za navodnjavanje i sisteme popločanih puteva, a građevinari su sagradili tvrđave, hramove i monumentalne kamene zgrade.

 Efes, Turska

Antički grad Efes najznačajniji je arheološki lokalitet u Turskoj, i jedan od najpoznatijih drevnih gradova u čitavom svetu. Godišnje ga poseti više od 2 miliona turista, što ga svrstava u u najpopularnije turističke atrakcije Turske.

Brojnim arheološkim istraživanjima otkriveni su materijalni dokazi koji svedoče o tome da je područje Efesa bilo nastanjeno još u poznom bronzanom dobu. Predanje kaže da su grad osnovale grčke mitske ratnice Amazonke. Kasnije su njime upravljali Jonjani, Persijanci, bio je u sastavu Lidijskog kraljevstva, čiji vladar Krez je podigao čuveni Artemidin hram. Zatim ga osvaja Aleksandar Makedonski, da bi 129. godine njime zavladali Rimljani, za čije vladavine je doživeo svoj vrhunac.

Efes je na svom vrhuncu bio glavni grad rimske provincije Male Azije i jedna od najvećih komercijalnih luka antičkog sveta.

Efes je, takođe, bio i važan centar ranog hrišćanstva, mesto gde je apostol Pavle širio propovedi o jednom bogu – Isusu Hristu i gde je nastalo Jovanovo jevanđelje.

Danas je Efes jedan od najbolje očuvanih antičkih gradova na Mediteranu, koji se može pohvaliti najvećom kolekcijom rimskih relikata na svetu.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixaby

NE PROPUSTITE: