Jedan je od najvećih dvoraca u čitavoj Evropi, a mnogi kažu i najukletiji. Rumunski dvorac Korvin izgrađen je u 15. veku, a prema jednoj od poznatih legendi, u njemu je bio zarobljen, ni manje, ni više nego Vlad III Cepeš, poznatiji kao grof Drakula.

I dok preko dana izgleda idilično i gotovo kao prizor iz bajke, kada padne noć na ovo mesto dolaze samo najhrabriji.

Dvorac pripada gotičko-renesansnoj arhitekturi, a izgrađen je na inicijativu Janka Hunjadija kojeg pamtimo kao kapetana Beograda i regenta Mađarske. Dvorac je podigao na mestu zamka koji je prethodno podigao kralj Karlo I.

Sastoji se od mnoštva kula i tornjeva, tu je i prelepo dvorište, a pogled koji se pruža sa ovog mesta je nestvaran. Samo utvrđenje je služilo za odbranu grada, ali i za život tadašnjeg plemstva. Danas se u njemu nalaze retki i vredni primerci srednjovekovnog nameštaja i umetnosti.

Za dvorac se vezuje nekoliko legendi, a jedna ima veze i sa grofom Drakulom, iako ovo nije njegov “zvanični” zamak. Upravo ova priča je dvorcu dala taj epitet “najukletiji”.

Legenda kaže da su podrumi dvorca služili su kao zatvorske ćelije, a da je i sam Vlad Cepeš, Drakula ovde bio zatočen.

A ko je, zapravo bio Vlad Cepeš i da li je on Drakula?

Priča o Vladu Cepešu počinje počinje još sa carem Svetog Rimskog carstva, Žigmundom Luksemburškim, koji je 1410. godine osnovao tajno društvo pod imenom „Red zmaja“. Kako kažu, ovo društvo kreirano je sa ciljem da služi očuvanju hrišćanstva. Da bude bedem odbrane od Osmanlija koji su imali sve veće inspiracije ka ovom dijelu sveta, piše riopricesaputovanja.

Na grbu društva se nalazio zmaj sa raširenim krilima, kao i krst. Vlad II, vojvoda Vlaške, primljen je u Red 1431. godine zbog svojih zasluga u borbama protiv Osmanlija. Ulaskom u Red, dobia naziv Drakul, što u prevodu sa rumunskog znači „zmaj“, Međutim, ova reč na lokalnom jeziku ima i jedno drugo značenje. “Đavo”. Podatak koji će se kasnije Stoker super uklopiti ipak u priču o Drakuli.

Rumunski nacionalni heroj Vlad Cepeš je tako poistovećen sa Drakulom iako nema nikakvih dokaza da je Cepeš poslužio Stokeru kao inspiracija za stvaranje Drakule.

Evo kako su nastale ćelije u kojima je i grof Cepeš proveo neko vreme:

U dvorištu dvorca se nalazi bunar dubok 30 metara, a priča kaže da su ga iskopala trojica zatvorenika. Naime, obećano im je da će izaći na slobodu ukoliko iskopaju rupu do nivoa vode. Oni su zadatak ispunili, ali obećanje da će izaći iz zatočeništva nije ispunjeno.

Tu je još jedna interesantna priča koja se vezuje sa dvorac Korvin 

Ukoliko ste prošli Budimpeštom sigurno ste videli i skulpture gavrana koji u kljunu drži zlatni prsten? E, pa, isti taj gavran nalazi se na grbu porodice Korvin, a ova priča pomaže nam da shvatimo i zašto.

Ona kaže kako je Janko Hunjadi zapravo bio nezakoniti sin kralja Žigmunda Luksemburškog i Elizabete Morsine. Kako bi sačuvao Elizabetinu čast, Žigmund ju je udao za svog viteza. Janko je po rođenju dobio zlatni prsten kako bi kasnije mogao da dokaže svoje kraljevsko poreklo.

No, tokom jednog porodičnog putovanja, za vreme ručka i trenutka nepažnje, gavran je ukrao Jankov prsten, privučen njegovim sjajem. Ovaj je na to uzeo luk i strelu i pogodio ga, vrativši svoje zlato. Žigmund je čuo šta se dogodilo i ostao impresioniran, odlučivši da će gavran postati porodični simbol.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: