Ova kamena stena zaista izgleda kao ogroman talas.

Stena-talas je, zapravo, interesantna prirodna formacija locirana na oko 3 km od gradića Hajden u zapadnoj Australiji, a ime je dobila po svom obliku. Izgledom izaziva oduševljenje svih turista koji se zapute na ovo mesto.

Stena-talas je smeštena na severnoj strani Hajden Rok brda, u prirodnom rezervatu Hyden Wildlife Park koji obuhvata preko 160 hektara zemljišta i koji godišnje poseti preko 100.000 turista. Iako je sam rezervat sačinjen od još nekoliko prirodnih atrakcija, stena-talas je najveći razlog posete velikog broja ljudi.

Oblik stene ne potiče od talasa već od erozije uzrokovane vremenskim uticajima i fluvijalnom erozijom. Donji deo stene sastojao se od mekših granita tako da je taj deo prvo i više erodiran. Na ovaj način dobijen je izgled stene u obliku džinovskog talasa kakav danas vidimo.

Stena je visoka 15 i dugačka oko 110 metara.

Stena slična ovoj nalazi se u američkoj državi Arizona. U pitanju su takođe talasaste stene pod nazivom The Wave i ova dva lokaliteta se često mešaju, iako se nalaze na dva različita kontinenta.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: