Leto i nije tako daleko, pa je sad već vreme da počnete da razmišljate o godišnjem odmoru. Ukoliko se Egipat nalazi na vašoj travel listi, danas ćemo vam dodatno zagolicati maštu… Ako do sad niste ni razmišljali da posetite ovu zemlju, posle čitanja ovog teksta sigurno ćete početi

Egipat, zemlja faraona, piramida, pustinja, neverovatnih plaža, mirnog mora, antičke civilizacije, svetskih spomenika… Zaista je mnogo razloga da posetite Egipat. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o ovoj zemlji:

  • Reč ,,Egipat” potiče od grčke reči Aegyptos, koja je nastala od drevne egipatske reči Hut-ka-Ptah, odnosno ,,Kuća Ptaovog ka (duha)”. Bog Ptah se u egipatskoj mitologiji povezivao sa starom prestonicom Memfisom i bio je zaštitnik zanatlija.
  • Egipat je 16. država po broju stanovnika u svetu a treća u Africi (posle Nigerije i Etiopije). Glavni grad je Кairo sa 17,8 miliona stanovnika. Blizu Кaira nalaze se Sfinga i Velike piramide.

MUZEJ NEUSPEHA – Pogledajte ovu jedinstvenu kolekciju propalih inovacija

  • Najveći deo stanovništva Egipta su etnički Egipćani 98%, potomci starih Egipćana . Etničke manjine u Egiptu su beduinski Arapi na Sinajskom poluostrvu i u Arapskoj pustinji, berbersko stanovništvo u oazi Siva i Nubijci u najjužnijem delu Egipta.
  • Službena religija u Egiptu je sunitski islam kojima pripada oko 90% stanovništva. Najveća religijska manjina su Кopti koji čine 9% od ukupnog broja stanovnika. Ostale religijske manjine su pravoslavni Grci i Jermeni, katolički Grci i Jermeni i protestanti.
  • Egipćani su u drevnim vremenima obožavali više od 14.000 bogova i boginja.
  • Stepski orao je nacionalna životinja Egipta.

MISTERIJA TUTANKAMONOVE GROBNICE – Kada je otkrivena kao da se otvorila pandorina kutija, svakog ko je poželeo da sazna šta se u njoj nalazi stigla je jeziva sudbina

  • Najstarija haljina pronađena je u Egiptu stara je skoro 5.000 godina.
  • Kao jedan od najpoznatijih simbola starog Egipta, izdvaja se čuveni obelisk, a danas ih je u starom Egiptu, ostalo svega osam. Dvadeset dva su u drugim zemljama, uključujući Francusku, Tursku i Englesku, dok ih samo u Rimu ima osam.
  • Tradicionalana Egipatska hrana zasnovana je na jagnjećem mesu i raznolikom korišćenju povrća i sočiva. Njihova hrana je jako pogodna za vegane. Neka od poznatijih jela su humus i favela – napravljeni od semenki graška, boranije, pasulja, leblebije. Prinač, odnosno sutlijaš, važi za jednu od omiljenih poslastica. Pored njihove omiljene poslastice, prihvatili su i neke turske, kao što su baklava, alva i sudžuk.
  • Postoji verovanje da reka Nil plavi zbog suza boginje Izide, a ova pojava bila je bitna za njihove useve. Zbog toga se slavi svetkovina pod imenom „Noć plave suze“.

POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA UNUTRAŠNJOST KEOPSOVE PIRAMIDE: Zavirite u tajne odaje i skrivene tunele (VIDEO)

Švrćkanje.rs / Foto: Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: