Sigurni smo da ovako izgleda raj

Belize, mala tropska država u Srednjoj Americi, idealna je destinacija za avanturiste i ljubitelje prirode. Glavni grad ove države je Belmopan sa 16.451 stanovnika. Belize se graniči sa Meksikom na severu i Gvatemalom na zapadu i jugu, dok je na istoku Karipsko more. 

Roneći ili jednostavno opuštajući se na belim peskovitim plažama, Beliz će vas očarati svojom netaknutom lepotom.

Sa drevnim ruševinama, peščanim plažama, divljim planinama i jedinstvenom kulturom, Belize ima toliko toga a ponudi turistima, pa je prava šteta što malo ljudi odlazi ovde.

Barijerni greben privlači entuzijaste ronjenja iz celog sveta, a hektari zaštićenog zemljišta su raj za ptice i divlje životinje. Dodajte na to 365 dana toplog vremena, ljubazne ljude i neverovatnu hranu.. sve to nudi ova neverovatna zemlja.

Ukoliko smo vas zaintrigirali, evo šta sve još možete videti i iskusiti u Belizeu:

Blue Hole

100 km od obale centra grada, u sred mora, nalazi se ogromna rupa koja je na listi želja svakog ozbiljnog ronioca.

Ovo mesto je pod zaštitom Unesk-a, a roniocima daje priliku da pogledaju impresivne podvodne stalaktite, od kojih su neki nastali pre 150.000 godina. Ukoliko niste zaljubljenici u ronjenje, ovu prirodnu lepotu možete posmatrati i iz aviona. Turistima je na raspolaganju i ta opcija.

Aleja ajkula


Aleja ajkula se nalazi u delu morskog rezervata Hol Chan i omogućava vam da plivate sa bezopasnim ajkulama i ražama. Naime, instruktor ronjenja će privući ajkule koristeći ribu kao mamac, a kada ajkule počnu da kruže oko čamca kao sinhronizovani plivači, vi uskačete. Iako zvuči strašno, potpuno je bezopasno.

belize karibi egzoticna putovanja

Ksunantunich


Ksunantunich je lepo očuvano arheološko nalazište Maja u okrugu Kajo. Ručno izrađeni čamac vozi vas na drugu stranu reke Mopan, gde možete doći do lokacije pešice ili automobilom. Sa samog vrha ove građevine pruža se spektakularan panoramski pogled.

arheološko nalazište Maja

Dan naselja u Garifuni


Proslavlja se svake godine 19. novembra, Dan naselja u Garifuni je najveća ulična zabava u Belizeu i odličan način da upoznate kulturu, hranu i muziku ove države.

belize karibi egzoticna putovanja

Festival jastoga


Sezona jastoga se slavi sa velikom pompom u Belizeu. Svake godine stotine ribara izlazi na more od sredine juna do sredine februara u potrazi za najboljim ulovom, koji se zatim sveže peče na roštilju na plaži.

Utočište za divlje životinje Cockscomb Basin


Prepoznato kao prvi rezervat Jaguara na svetu, ovo mesto je jedno od najvećih zaštićenih područja u Belizeu.

Tu se nalaze staze za šetnju i prelepi vodopadi. Ovde ćete sresti na stotine vrsta ptica i sisara, uključujući i druge vrste mačaka kao što su pume, margaji i oceloti, koje ovde žive.

belize karibi more palme


Pećina Actun Tunichil Muknal


Ovo drevno arheološko nalazište Maja dom je raznih skeleta, uključujući čuvenu Kristalnu devu. Iako je put do same pećine naporan, definitivno se isplati stići. Posetioci imaju priliku da vide keramiku i kameno posuđe koje su koristile Maje, kao i kosti sa 14 tela. Lokalitet je poznat i kao Pećina kristalnog groba jer im kalcitni premaz na kostima daje blistav izgled.

Pecina Actun Tunichil Muknal

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: