U Argentini nalazi se čudo prirode koje zbunjuje mnoge

El Ojo, poznat i kao Eye Island ili Circular Island je malo i misteriozno ostrvce koje se nalazi u delti reke Parana, između Buenos Ajresa i Kampane, u Argentini. Reč je o krugu prečnika 120 metara, koji se neprekidno rotira oko svoje ose.

S obzirom da se ostrvo neprekidno okreće oko svoje ose, pojedini naučnici to čudno kretanje pripisuju prisustvu velikih prirodnih bunara koji stvaraju podzemne tokove vode koji pomeraju ostrvo. Čini se da se rotirajuće oko sudara sa okolnom zemljom, dajući joj pritisak, uzrokujući odvajanje i eroziju blatnog dela. Međutim, neki odbacuju ove naučne tvrdnje uvereni da nije reč o prirodna pojava, već o „natprirodnoj“ sili koja je povezana sa vanzemaljskim životom.

Tu je bezbroj teorija još, od spekulacija da je ono tajna nacistička baza, do toga da je skrovište NLO-a.

Iako plutajuća ostrva postoje širom Zemlje, ovo je, zaista, fenomen. Ona, obično, nastaju kada se rečnom bilju koren odvoji od dna jer je voda postala preduboka. Uobičajeno je da se takva ostrva pomeraju, odnosno da ih vetar „ih pokreće amo-tamo“šeta“ . U jezeru Titicaca, na primer, skup od 120 takvih plutajućih ostrva nastanjuje pleme Uru, ali oni zahtevaju stalno održavanje zbog svoje nežne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Ojo je iznenađujuće čvrsto i kompaktano ostrvo.

Otkriveno sasvim slučajno

Oko je otkrio argentinski reditelj Serđo Nojspiler dok je tražio mesto za snimanje filma o paranormalnim aktivnostima. Mesto mu se odmah učinilo kao savršena lokacija, ali kada se ponovo vratio da pregleda mesto, otkrio je da se ostrvo pomerilo i odmah je odlučio da umesto filma snimi naučni dokumentarac.

Nojspiler je pokušao da prikupi sredstva za istraživanje ostrva, ali nije uspeo, pa sile koje rotiraju El Ojo i dalje ostaju nepoznanica.

Fenomen se može posmatrati preko satelitskih snimaka Google Earth snimljenih u različito vreme, upisivanjem „El Ojo“ na koordinatama: 34° 15’07.8 ? S 58°49’47.4? V.

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia

NE PROPUSTITE: