Najpoznatija slika je bez dileme slika Mona Lize koju je naslikao čuveni Leonardo da Vinči 1503. godine.

Ovo umetničko delo koje krasi zidove Luvra je i jedno od najmisterioznijih ikada nastalo. Niko sa sigurnošću ne može da potrvrdi ko je dama sa slike, a tokom decenija razvilo se nekoliko teorija.

Verovatno je i sama mistična priča koja kruži o ovoj slici doprinela da ona postane jedna od najpoznatijih.

Prva teorija o identitetu dame sa slike je bila da je reč o autoportretu čuvenog slika, ili da je da Vinči napravio idealnu ženu od “delova” drugih žena koje je sretao kroz život. Međutim, ova priča je pala u vodu, a pojavile su se mnogo zanimljivije i intrigantnije teorije.

Dve su se posebno izdovojile:

Na slici je Lisa del Giocondo

Zahvaljujući dokazima pronađenim 2005. godine, pojavila se teorija da Mona Lisa prikazuje Lisu Gherardini ili Lisu del Giocondo, ženu firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda. Nemački istoričar dr. Armin Schlechter pronašao je rukom pisani komentar koji datira iz 1503. godine. U poruci je navedeno da je Leonardo radio na portretu Lise Del Giocondo u vreme kada je i slika Mona Lize nastala.

Ovi dokazi poklapaju se sa umetnikovom biografijom iz 16. veka koju je napisao Giorgio Vasari, u kojoj on sliku naziva „La Gioconda“ na italijanskom (za koju su mnogi pretpostavljali da je izvedena iz prezimena njenog supruga).

Još intrigantnija teorija

Postoje priče i da je na slici, zapravo Da Vinčijev mlad i omiljeni učenik, Gian Giacoma Caprotti, obučen kao žena. Kada je prvu put kročio u Leonardov studio s 10 godina, od slikara je dobio šaljivi nadimak „Salai“, odnosno „mali vrag“, a najverovatnije je imao dvadesetak godina kada je Mona Liza naslikana.

Glasine govore da je, osim što mu je bio učenik, Gian bio i ljubavnik. Caprotti se, inače, pojavio na mnogim Da Vinčijevim slikama, uključujući njegov slavni prikaz svetog Ivana Krstitelja, i jasno je da postoje sličnosti između njegovih upečatljivih crta lica i onih najpoznatije stanovnice Luvra.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: