Pravi gurmani će uvek izabrati kvalitet, ali pojedinim bogatašima je ipak važnije da hrana puno košta.

Toliko je ukusne hrane, a ova se izdvaja, ne zbog ukusa, već zbog cifre koju je potrenbno izdvojiti da biste uživali u njoj.

Ove luksuzne namirnice su takođe i veoma retke i neobične. Neke od spomenutih u ovom tekstu verovatno nikad neće ni videti uživo

Evo u kojim to specijalitetima uživaju oni sa izuzetno dubokim džepom:

Zlatni listići

Na samom vrhu nalati se jestivo zlato… Reč je o pravom zlatu čistoće između 22 i 24 karata. Ono je sasvim sigurno za jelo i dugo se koristi u kuhinji. Sasvim je bezukusno, ali lepo izgleda pa je redovna dekoracija na hrani, najčešće na desertima, mesu ili u koktelima, na svečanim i skupim događanjima.

Kavijar

Kavijar je sinonim za luksuz. Skup je jer se ikra skuplja ručno. Svetski rekord najskupljeg dugo je držao kavijar Golden Almas iz Irana poznat po baršunastom ukusu i ceni od gotovo 35 000 dolara po kilogramu. Pretekao ga je kavijar Strottarga Bianco, koji je danas ne samo najskuplji kavijar nego na svetu, nego i najskuplji prehrambeni proizvod generalno, koji košta 113 000 dolara po kilogramu. Ovaj kavijar je posut 22-karatnim zlatom. Iako nimalo ne utiče na ukus, itekako utiče na cenu.

Beli tartufi

Skuplji su od crnih tartufa, a posebno su cenjeni oni iz okolice Pijemonta, a traže ih svinje i psi tartufari. Zbog njihove cene, ali i vrlo intenzivne arome, uglavnom se koriste u vrlo malim količinama.

Plavoperajna tuna

Ima nekoliko sorti (i sve su ugrožene zbog preteranog lova) i sve su cenjene, a rekord u ceni drži primerak od 278 kilograma koji je 2020. u Tokiju prodat za 1,8 miliona dolara.

Crna lubenica

Ovo retko voće ponovno nas vodi u Japan. Zbog osetljivosti se proizvede manje od deset hiljada godišnje, pa stoga cena jedne ovakve lubenice može dostići i 6000 dolara. Zanimljivo je da je ovo voće čest pokon za venčanje u Japanu.

Izvor:Punkufer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: