Danas vam donosimo nekoliko zanimljivosti o ovim prelepim pticama

  • Postoji 6 različitih vrsta flaminga. Karipski flamingo ima najsvetliju roze boju.
  • Na rođenju nemaju prepoznatljivu ružičastu boju. Kada se izlegu zapravo bledosive boje, koja se vremenom pretvara u predivnu nijansu ružičaste boje.

Zašto je to tako?

Zbog hrane koju jedu.

Naime, flamingosi se uglavnom kreću u velikim jatima u plitkim močvarama, jezerima i lagunama. Svoje duge noge koriste da razmute zemljište, a zatim se svojim kljunovima, a ponekad i celom glavom zabijaju u rastresito zemljište i usisavaju i blato i vodu kako bi iz njih filtrirali hranu.

TOP 10 NAJLEPŠIH I NAJREĐIH VRSTA PTICA NA SVETU

Šta jedu flamingosi?

Jedu alge, larve insekata, ali vole i male ljuskare, životinje poput škampa sa tvrdim oklopima. Ova hrana pretvara flamingose u ružičastu boju. Alge i mnogi ljuskari sadrže prirodne hemikalije sa crvenim/narandžastim pigmentom ili bojom. Vremenom, ovo pretvara njihova perja u nijanse ružičaste, narandžaste, a nekada i crvene. Ukoliko flamingosi prestanu da jedu hranu koja ih čini ružičastim, njihova boja bledi.

MISTERIJA TUTANKAMONOVE GROBNICE – Kada je otkrivena kao da se otvorila pandorina kutija, svakog ko je poželeo da sazna šta se u njoj nalazi stigla je jeziva sudbina

  • Vrlo su slični ljudima, pokazalo istraživanje

Poput ljudi vole da se druže i lojalni su prijatelji, ali i da se druže na osnovu fizičkog izgleda, otkrilo je istraživanje naučnika sa univerziteta u Velikoj Britaniji, sprovedeno 2018. godine.

Takođe, trajna partnerstva među flamingosima uključuju parove koji svake godine prave gnezda i mlade, kao i istopolne prijatelje i grupe od tri do šest bliskih prijatelja, prenosi Nešenel džiografik.

OVO JE NAJVIJUGAVIJI PUT NA SVETU – Da biste prošli ovom trasom potrebne su vam neverovatne vozačke sposobnosti

Švrćkanje.rs/Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: