Baš svaki put uspe

Hortenzije su višegodišnje biljke koje rastu u obliku grma, a najprepoznatljivije su po velikim, loptastim cevtovima u bojama od tamno ljubičaste do svetlo roze boje. One su omiljeno cveće koje možemo pronaći u dvorištu naših baka, a ako ste se nekada zapitali kako su jedne godine ljubičaste, jedne plave, a one treće roze – odgovor je u jednom triku.

Plavi cvetovi hortenzije pojavljuju se na kiselom tlu dok su beli i ružičasti cvetovi karakteristični za alkalno ili neutralno zemljište. 

Evo kako možete sami da odredite boju:

Ukoliko želite tamniju nijansu ovog cveća, tačnije ukoliko želite da ono bude plave, ljubičaste ili čak i bordo boje, morate im obezbediti kiselo zemljište.

UZ MALO NOVCA PRETVORITE DVORIŠTE U OAZU ZA UŽIVANJE – Evo kako da sami napravite baštensku garnituru od paleta! Uputstvo korak po korak (VIDEO)

Kiselo zemljište će pomoći da se aluminijum prenese u biljke što će usloviti plavu boju. Ovo možete postići ako hortenziju svakih 7 do 14 dana zalivate već spomenutim aluminijum sulfatom. Isto se može postići ako se tlu dodaju borove iglice, talog od kafe i slično.

Organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Organsko đubrivo možete da napravite od ostataka iz vaše kuhinje kao što su talog od kafe, kora od banane.

Švrćkanje.rs / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: